Influenser marketing je relativno nov pojam koji se razvio u prethodnih par godina, ekspanzijom pretežno Instagrama i podrazumeva oglašavanje kroz naloge digitalnih kreatora – ili ti influensera.

Influenser marketing budžeti rastu iz godine u godinu i procenjuje se da će u 2022. oni dostići 16 milijardi dolara. 67% kompanija ima u svom marketing planu izdvojen novac za influenser marketing, dok 61% marketara nailazi na izazov kada traži relevantne influensere za kampanju.

Kompanije na svaki uložen dolar u influenser marketing, imaju povraćaj od 5.2$.

Ovo su samo neke od statistika koje možete pronaći na internetu kada krenete da istražujete ovu temu. Iako je pojam influensera relativno nov – sve informacije idu u prilog tome da će se ova kategorija samo razvijati.


Zašto će se kategorija influenser marketinga tek razvijati?

Pre svega jer kompanije dobijaju izloženost targetiranoj publici (niši koju okuplja influenser), koja često može da dosegne više nego drugi mediji, poput TV-a, radija, bilborda…

Drugo, veća je verovatnoća kupovine preko preporuke osobe kojoj verujemo i koju (virtuelno) poznajemo, nego preko bezlične reklame ili sponzorisane objave korporativnog naloga.

Na kraju, kompanijama je često isplativije da preko influensera dobiju kreativan sadržaj, koje će moći da koriste i za svoje mreže. Influenser je i fotograf i videograf i šminker i frizer i kostimograf i producent i kreator. Ovo može da bude 7+ zanimanja po ceni jednog. 

Iz svih ovih razloga, javlja se sve veća potreba za autentičnim glasovima i inovativnim kreatorima na digitalnim platformama i influenser kao profesija može da se razvija u profitabilan biznis.

Kao i za razvoj svakog biznisa, potreban je set veština i osobina koje omogućavaju rast i razvoj kroz vreme. 

Hrabrost, istrajnost, radoznalost, inovativnost i želja za učenjem su neke od osobina koje digitalni kreatori imaju. Pričanja priča kroz fotografije, tekst i video sadržaje, uz poznavanje digitalnog marketinga, neke su od ključnih veština koje influenseri kontinuirano razvijaju.

Ovaj proces vodi prirodno do toga da se sa razvojem influenserskog naloga ide u preduzetništvo. 

Kako zarađivati preko Instagrama?

Načina za zarađivanje preko Instagrama ima više. To nisu samo brendirani sadržaji i kampanje kompanija, već i:

  • Digitalni proizvodi poput kurseva, online radionica i treninga, vebinara,
  • Fizičkih proizvoda poput garderobe, notesa, zdravih obroka…
  • Usluge poput vođenja društvenih mreža za druge klijente, kreiranje foto/video sadržaja za kompanije i brendove, konsultacije, kreiranje Instagram strategija itd.

Sve ovo kada se spoji, pokazuje nam da iako neko krene mozda sa idejom da bude influenser – kroz vreme, izgradnjom odnosa poverenja i okupljanjem zajednice, to može da preraste u profitabilan biznis kroz različit spektar delatnosti.


Ovo je bio delić radionice o Influenser marketingu koju smo Jovana Kvržić i ja održale na MEKST konferenciji, koje sam imala želju i potrebu da podelim kako je:

  1. Ova tema je sa jedne strane demistifikovana. kao da su influenseri neki dinosaurusi, a ne obični ljudi koji su svoje vreme i energiju odlučili da ulože u razvoj svojih veština i svog posla,
  2. Termin influenser često ima negativnu konotaciju, kao da se radi nešto sramotno i pogrešno. Instagram kanali su mediji kao što su nekada bile novine, u kojima se dele korisne informacije, ali i koje sa druge strane imaju svoj oglasni prostor koji plaća iste te novinare i radnike.

Nadam se da vam je ova kratka školica bila interesantna i da ćete uz njenu pomoć pronaći razumevanje i dobiti širinu.

Ako imate još neka pitanja, postavljajte pa da razrešimo 👇🏼

Želiš da učiš o kreiranju sadržaja na društvenim mrežama i pokretanju biznisa od mene?

Klikni ovde i saznaj više o prvom mentorskom programu za digitalne kreatore koji organizujem od februara 2022. godine

0