Jedrenje je zaista jedno posebno iskustvo – od spavanja na palubi broda, preko uživanja u zalasku sunca na pučini mora, do nezaboravnih žurki uz omiljene stihove pesama.

U nastavku saznaj sve što je potrebno da znaš pred svoje prvo jedrenje – od pakovanja i kupovine namirnica, preko troškova i iznajmljivanja jedrilice, do saveta kako da ne izađeš sa broda pun masnica.


JEDRENJE: MOJE ISKUSTVO

Na jedrenju sam bila u avgustu 2017. godine i to je i dalje omiljeno letovanje na kojem sam bila. Uglavnom se ide na 7 ili 14 dana i iznenađujuće je da je meni 7 dana bilo dovoljno. Obilazili smo Kornate, Biograd na moru i Dugi otok u Hrvatskoj.

Jedrenje iskustvo
Jedrenje u Hrvatskoj

ZAŠTO JE JEDRENJE OMILJENO LETOVANJE NA KOJEM SAM BILA?

Boravak na otvorenom, pa skoro 24/7. U brod se ulazi da se spremi hrana, ode do WC-a i eventualno presvuče. Tri od četiri noći sam provela na palubi broda. Zaspati uz svetlo meseca i probuditi se sa prvim zracima sunca je za mene jedno od najlepših iskustva do sada.

Opuštena, pozitivna ekipa, puno smeha i zajedničkih, zabavnih akcija. Iako sam na ovo letovanje išla sa ljudima koje uopšte nisam poznavala, osećaj me nije prevario. Od dnevnih žurki, preko zajedničkog kuvanja ručka i pranja sudova, do sunčanja i kupanja – sve se odvijalo sa lakoćom i bez tenzije. Odmor za mozak.

Plaža na korak. Nakon par godina letovanja u Crnoj Gori gde mi je do pristojne plaže (na kojoj ljudi ne leže jedni drugima na glavi) trebalo minimum sat vremena po kolonama, ovde je plaža bila na protezanje kroz bokaporte. Dan traje i duže od 24h jer se sve odvija na par koraka. Nema gubljenja vremena u prevozu. Tu si gde si i uživaš.

Jedrenje iskustvo
Pogled sa plaže na jedrenju

Privatnost. Nigde žive duše. Cela uvala samo za nas. Nebo koje izgleda kao da su se po njemu prosule šljokice. Mesec je jedini svetiljka. Lagana muzika. Čuje se pljeskanje talasa u obalu. Možemo da pričamo ili da budemo u tišini. Atmosfera je jednako savršena.

Svaka rečenica kojom bih opisala ovaj doživljaj je nepotpuna.


KAKO IZGLEDA JEDRENJE?

Sve počinje ulaskom na brod, gde se hoda bos, pakovanjem stvari i potrebnih namirnica za narednih 7 dana.

SAVETI ZA PAKOVANJE I PRIPREMU ZA JEDRENJE

 • Sve što inače nosiš od garderobe na letovanje prepolovi, spakuj u putnu torbu (nema mesta za kofer) i tako kreni. Na brodu se hoda bos, tako da su ti i papuče potrebne samo za marinu.
 • Pre dolaska na brod se ide u veliku kupovinu za par dana. Spisak namirnica najbolje da sastavi jedna osoba koja ima veze sa kuhinjom i kuvanjem, tako što će napraviti 7-dnevni jelovnik plan. Mi smo napravili zajednički Google document gde smo izneli svoje želje, napravili brodski budžet i onda spram toga otišli u nabavku. U marine smo išli da bismo se tuširali i dokupili hranu/piće, tako da nije frka i ako nešto zafali.
 • Topla preporuka je da se uzmu plastični tanjirići, viljuške, čaše. Želimo da nam na odmoru život bude lak.
 • Pošto brod ima dosta skladišnog prostora na sve strane, važno je da 2-3 osobe isprate gde šta stoji nakon velike nabavke, kako biste kasnije mogli lakše da se snađete.

Posle pakovanja sledi isplovljavanje iz marine. Meni jedan od omiljenih momenata, još ako vas posluži odmah vreme – jedrenje može da počne. Naša tura je podrazumevala odlazak do Biograda na moru i noćenje u marini tu.

O jedrilici i ograničenom prostoru

Brod deluje malo ali prostora ima sasvim dovoljno za sve što je potrebno. Mi smo imali 3 WC-a i tuša za nas 10-oro i to je bilo više nego dovoljno. Tuš smo slabo i koristili, kako nam je kupanje najčešće bilo u marini. Na brodu se vodi računa o vodi, kako je ograničeno ima i postoji poseban mehanizam za korišćenje WC-a, lak za korišćenje bez brige.

U kabinama spavaju najčešće 2 osobe, sve je čisto, uredno, udobno i lepo za spavanje.

ISKUSTVO I PREPORUKE ZA JEDRENJE

 • 3 najlepše noći na jedrenju bile su kada smo izneli dušek i spavali pod vedrim nebom i zvezdama. Jutro kada te sunce budi je neprocenjivo.
 • Voditi računa o ćoškovima – mi smo svi bili u nekim modricama. Čak bez saznanja kako su nastale.
 • Hammock i Dinghy (pomoćni čamac) su nam bili omiljena mesta za sunčanje i bleju preko dana. Prevrnut Dinghy je super za spavanje!
 • Omiljeno mi je bilo izlaženje kroz bokaporte – prozor/vrata iz moje sobe koji izlazi na palubu. Vrata sam koristila samo da odem do kuhinje 🙂

Kako izgleda jedrenje?

Kada ima vetra, zabava počinje! Momci se organizuju i šire jedra, a mi (devojke) uživamo. Mnogo je lepo kada vidiš kako snaga vetra daje energiju brodu za plovidbu i koliko se brod može nakriviti.

Dobra muzika, društvo i zalazak sunca uz jedrenje su mi bili omiljeni deo dana.

SAVETI ZA JEDRENJE

 • Kada kreće jedrenje, važno je da svi budemo na jednom mestu, kako boom (deo glavnog jedra) može da te ubije ako te udari. Svako mora da vodi računa o sebi, gde sedi, šta mu je iznad glave i da prati situaciju dok se sve ne namesti. Posle toga može sve…
 • …osim odlaska ispod palube. Kako se sve ljulja – to je jedina situacija kada može da ti bude muka. Kod nas na brodu nas troje nije nikada jedrilo i niko nije imao mučnine, ni morsku bolest.
 • Nauči da upravljaš brodom. Meni je to bilo baš lepo i zabavno iskustvo. Kako se vidi odakle vetar duva, za šta služi glavno jedro i đenova, kako se kreće brod dok se jedri i kako to vetar radi, koje repere pratiš dok ploviš, kako se koristi automatski mod, kako se obilaze brodovi koji ti idu u susret ili seku put. To sve može tvoj skiper da ti objasni i pokaže.

HRANA NA JEDRENJU

Sve može biti kao kod kuće. Posuđa, hrane i uređaja za pripremu ima dovoljno. Na ekipi je da se organizuje i vidi šta želi od hrane. Mi smo se koncentrisali na lagane i jednostavne za pripremu obroke. To su bile paste, grilovano povrće i piletina, rižoto i salate.

Uvek smo imali 2 obroka, uz grickalice između. Doručak čim se svi razbudimo, između 9 i 10h, a večera popodne od 18h. Jedna večera nam je bila u restoranu, sve ostalo smo pripremali sami.

Saveti za pripremu hrane na jedrenju:

 • Zajednička priprema hrane je zabavna i lepa aktivnost druženja. Uživajte u tome!
 • Napravite jednaku podelu posla. Pošto je na brodu pravilo da svi nešto rade, onda je dobro da jedni pripremaju hranu, drugi peru sudove i obrnuto za sledeći obrok. Više od 2 osobe u kuhinji nije preporučljivo, kako je prostor ograničen.
 • Najlepše je planirati večeru u uvali uz zalazak sunca. Magično je!

ISKUSTVO KAŽE ZA JEDRENJE…

 • Ekipa treba pozitivna, fleksibilna i opuštena. Svi smo na odmoru, želimo da se zabavimo i družimo – i menjamo planove u hodu, pošto dosta toga može da zavisi od vremena i aktivnosti.
 • Poželjno je da svi učestvuju u brodskim poslovima, smenjuju se i vode računa jedni o drugima i higijeni. Na vodi smo, deli se životni prostor, važno je da se čuvamo.
 • Privatnosti skoro da nema, sve se vidi, čuje i oseća. Ako su svi spremni na to, uživanje će biti svaki trenutak.
 • Svaki dan i veče je posebno. Neke dane će se partijati, druge pričati, treće gledati u zvezde, onda slušati lepa muzika uz zalazak sunca. Sve su to meni bili momenti za pamćenje.

TREBA DA PROBAŠ NA JEDRENJU…

 • Pogledati more sa jarbola! Osećaj da si tako visoko, dok se brod ljulja, pogled u daljinu na more i to kako vidiš da je Zemlja okrugla je baš WOW!
 • Uhvatiš se za konopac i brod te vuče kroz vodu. Može biti zahtevno za mišiće, ali je interesantno da probaš.
 • Skakanje sa bove je vrh! Dok brod plovi, pravi se naglo skretanje i za tren ti letiš sa bovom iznad mora. Ekipa ti suflira kada da skočiš u vodu i bude baš ludo iskustvo.
 • Gledanje u zvezde i čekanje zvezde padalice. Meni jedna od omiljenih aktivnosti, kad smo u uvali i sva svetla se pogase a na nebu ima milion zvezdi, pa svako malo vidiš jednu kako pada. Savršeno.
 • Ronjenje i hranjenje ribica. Mnogo ih ima svuda i interesantno je kako hraniti ih sa palube i gledati kako se jure, tako i biti deo njihovog sveta. Maska i peraja mogu dosta koristiti u tome, pa ako imaš preporuka je da poneseš.
 • Malo fizičke aktivnosti. Bilo da je plivanje, joga ili ronjenje – dobro će doći kako je stvarnog kretanja baš malo. Mi smo jedno jutro pešačili do vidikovca na Kornatima i to je bilo baš dobro razgibavanje koje nam je svima nedostajalo.

Za kraj, šta je meni jedrenje donelo…

Skroz novu dimenziju letovanja koja ne može da se poredi ni sa čim do sada. Intenzivnih 7 dana, gde ne znaš ni koji je dan, ni koliko sati jer si sve vreme u nekoj ‘akciji’. Nema gubljenja vremena na vožnju i odlazak do plaže, traženje ležaljke, čekanje konobara da ti donese piće. Nema ni upoznavanja mnogo novih ljudi, već samo tih odabranih 10. Na jedan skroz drugačiji način.

Mnogo učenja o sebi, prihvatanja i razumevanja različitih ljudi, dubokoumnih razgovora, razmene ideja, razmišljanja i stavova, smeha i druženja, novih planova.


KOLIKO KOŠTA JEDRENJE?

Jedrenje na kojem sam bila pre 3 godine smo organizovali samostalno – dva druga su skiperi pa su oni iznajmili brod i rešili sve logističke detalje. Od Beograda, do Beograda – sa svim putarinama, gorivom, hranom, pićem, brodom i vezovima u marinama nas je jedrenje koštalo 700eur.

Iznenađeni? Ja sam mislila da je jedrenje skuplje, ali može biti pristupačno.

GDE REZERVISATI JEDRENJE?

Sa Diskodrugar agencijom sam išla na Zanzibar i imala sjajno iskustvo, tako da mogu da ih preporučim.

Ovde možete pogledati ponudu za jedrenje 2021. u Grčkoj.

Visit Sithonia Greece sithonia accommodation

Spremni za svoje prvo jedrenje? Ako imaš nekih pitanja možeš mi postaviti u komentaru ili pisati na Instagramu 🙂

5