Putovanje po Šri Lanci počinje u Kolombu, komercijalnoj prestonici gde se nalazi jedan od dva internacionalna aerodroma. Naš put je trajao oko 15 sati, sa presedanjem u Dohi, tako da stižemo prilično iscrpljeni i idemo pravac u hotel. Kružna tura je trajala 10 dana, u okviru kojih smo obišli sirotište slonova, budističke hramove u Kendiju i Dambuli, najlepšu botaničku baštu u Aziji, probale rafting i uživale u šest predivnih hotela. Koliko se čovek lako navikne na lepo, govori i činjenica da nam je poslednji hotel bio ‘najgori’ ali da u stvari u poređenju sa šatorom definitivno ima da ponudi različite kvalitetne sadržaje. Pa da krenemo od prvog.

Jetwing Beach je u Negombu, malom ribarskom selu pored Kolomba. Prijatno iznenađenje koje dobijamo po dolasku su sveže ceđeni sokovi i vlažni, mirišljavi, hladni peškiri. Pravo rashlađenje i osveženje posle puta. Prvo što sam primetila kada sam izašla na terasu (pored pogleda na more :D), bile su veverice koje su ovde domaće. Kako je Indijski okean nemiran, nije idealan za plivanje. Za sve ljubitelje brčkanja tu je bazen i lepo uređen travnjak sa ležaljkama za uživanje. Ovo je mesto na koje vredi doći odmah po sletanju, naspavati se i put nastaviti prema unutrašnjosti Šri Lanke.

BROJ NOĆENJA: 1
POSETITI U BLIZINI: KOLOMBO, PINAWELLA SIROTIŠTE SLONOVA

Jetwing Lake, ušuškan u sred šume, okružen malim jezerom i pogledom na planine, pravi je raj za sve ljubitelje prirode. Osim hotela, druge zgrade nema na vidiku. Sve sobe gledaju na bazen, tako da je ustajanje bilo kao od šale, kada sam znala kakav me prizor čeka. Ovde sam prvi put probala hopper, palačinku koja se priprema u tiganju oblika polulopte. Uz dodatak javorog sirupa i suvog grožđa, ovo je postao moj omiljeni slatkiš sa Šri Lanke. Do kraja putovanja naručivala sam ga u svakom restoranu, ali ova kombinacija preliva je bila jedinstvena i meni najukusnija. Posle savršenog doručka, pravac se ide na ljuljaške, gde se u hladovini pune baterije za dugi dan.

BROJ NOĆENJA: 2
POSETITI U BLIZINI: Dambulla, Sigiriya i Polunaruwa.

RandHolee nalazi se na brdu iznad Kendija, odakle se vidi ceo grad. Ono što čini ovaj hotel posebnim je ‘infinity pool’ – bazen čiji je kraj na samoj ivici brda, tako da izdaleka izgleda kao da se voda preliva. Šarmantna kućica na drvetu je kao stvorena za večeru u paru uz svetlost sveća. Prvog dana bile smo jedine gošće u hotelu, pa je za doručak mogao da se bira od 3 različita i bio je znantno skromniji nego u drugim hotelima. Dok je spoljašnost božanstvena, zemljani tonovi, nameštaj od mahagonija i Kendijanske slike kao deo enterijera meni se nisu dopali.

BROJ NOĆENJA: 2
POSETITI U BLIZINI: KANDY

Jetwing St. Andrews je bajkovit hotel u brdima Nuwara Eliye, sagrađen u georgijanskom, engleskom stilu. Rustične, elegantne sobe, sa šarenim draperijama, azurno plavim zidovima i belim visokim krevetima prenose doživljaj kolonijalističkog luksuza. U bašti se uživa na prućanim foteljema i raznobojnom cveću. Zalazak sunca uz cejlonski čaj zaslađen domaćim medom koji pčele skupljaju, pruža toplinu doma. Piće dobrodošlice stiže u maloj šolji. Topla, kremasta, žuto-narandžasta tečnost me je zbunila i na prvi pogled sam se dvoumila da li da je probam uopšte. To je primetio i Virađ, naš vodič, koji mi govori da je to supa. Bilo mi je lakše da znam da je nešto ‘normalno’. Kada sam probala, zapitala sam se zašto to nije svuda piće za osvežavanje posle dugog puta. Osetila sam nalet nove energije i spremno da krenemo u šetnju i upoznavanje lokalnog stanovništva.

BROJ NOĆENJA: 1
POSETITI U BLIZINI: NUWARA ELIYA, VOŽNJA VOZOM DO ELLE

Jetwing Yala nalazi se u sred nacionalnog parka. Okruženje je nestvarno. Divlje svinje, majmunčići i ptice su standardni gosti, a na putu do plaže znak upozorava da se može sresti i slonče. Plaža je uvučena tako da je more mirnije nego u ostalim delovima, a karakteristične dine čine pejzaž čarobnim.

Iako ovde gosti dolaze namenski zbog safarija, bogati sadržaj i lepo more privlači da se ostane i dan duže. Od kreveta od punog drveta, preko tuš-vodopada u kupatilu, do ležaljki od ratana na terasi, sve je kreirano tako da se oseti dodir prirode. Desalinacija vode, punjenje u staklene bočice na licu mesta i ponovna upotreba za zalivanje su samo jedan od procesa kojem su posvećeni u ovom raju održivog razvoja i luksuza istovremeno.

BROJ NOĆENJA: 1
POSETITI U BLIZINI: YALA NACIONALNI PARK

JieJie Beach by Jetwing je hotel koji mi se najmanje dopao. Iako je novosagrađen, dobijamo informaciju da je sve što je u hotelu doneto iz Kine što se da primetiti. Vrata od terase ne mogu da se zatvore, ograda je već krenula da rđa i posle prvog kupanja u kupatilu je nastala poplava. Wi-Fi nije radio dobro ni na plaži ni u sobi. Bazen je premali i ima smisla da se koristi samo za rashlađivanje. Plaža je prostrana, nema gužve tako da postoji privatnost. Na plaži nema konobara, već se na šanku u hotelu uzima piće. Ono što jeste bilo fenomenalno je hrana. Ovo je jedini hotel gde je za doručak bio veliki izbor sveže salate. Za ručak postoji opcija švedskog stola i ovo je bio najkvalitetniji obrok koji sam imala. Salate sa morskim plodovima, pohovane lignje sa slatko ljutim sosem, različite vrste rižota, piletina – svako može da izabere ukuse za sebe. Lobi je prostran i lep, sa velikim izborem kolača.
BROJ NOĆENJA: 2
POSETITI U BLIZINI: GALLE

Cela tura, uključujući organizaciju vodiča obilaske i rezervacije hotela, bila je organizovana od strane TravelBoutique-a iz Beograda. Veliko hvala timu koji je omogućio da iskusimo ukuse, mirise i vidimo lepote jednog od dragulja Azije. Ne planiram često povratke u neku zemlju, ali ovo iskustvo je bilo zaista posebno i radujem se novoj poseti Šri Lanke.

Volim kada delite sa mnom mišljenje. Javite mi u komentarima vaša iskustva hotela sa Šri Lanke, predloge za dopunu liste ili utiske.

7