Broj kampera u svetu iz godine u godinu raste. Dok Evropljana ima preko 20 miliona, u Americi taj broj prelazi 46 miliona. Zanimljivo je da se u Srbiji pojavio poseban vid kampovanja, gde se u okviru domaćinstava kampuje u dvorištu ili voćnjaku domaćina. Različiti su motivi ljudima da se upuste u ovakvu avanturu, od čega se često javlja poboljšanje fizičkog stanja i opuštanje od stresa koji stvaraju gužve u gradu.

Bilo da odlučiš da tvoje prvo kampovanje bude na plaži, planini ili imanju, kako bi na siguran, udoban i uzbudljiv način proveli dane uz majku prirodu, evo šta to treba, a šta ne raditi na kamperskoj avanturi:

1. Lepo se spakuj

Dobra priprema je osnova svake avanture u prirodi. Mnogo je lakše opustiti se i uživati u istraživanju kada znaš da je sve potrebno spakovano. Lista potrebnih stvari za kampovanje varira od doba godine, dužine putovanja, tipa aktivnosti koje planiraš i mesta koje želiš da posetiš. Niko ne želi da vuče 50kg na leđima, tako da se drži samo neophodnih stvari.

Gde nabaviti opremu za kampovanje i šta ti sve treba?

 • Šator služi da drži bube podalje i zaštiti od vremenskih uslova. U zavisnosti koliko osoba će se ušuškati unutra, postoje za 2-4 osobe, trošak od 2.000RSD pa na više. Poslednji put sam videla u JYSK-u sve na jednom mestu.
 • Podloga i vreća treba da obezbede udoban i lep san. Kod vreća je važno da obratiš pažnju za koju su temperaturu namenjene. Ove za najhladnije dane su oko 4.500RSD, dok se za lepše vreme kreću od 1.500RSD. Podloge se kreću od 2.000RSD i možeš da biraš između one na naduvavanje i od pene bez bitnih razlika.
 • Ranac biraš u zavisnosti od toga na koliko dana ideš.  Intersport ima McKinley, OK skroz, trošak oko 3.000RSD.
  • Dobra stvar kod ovih rančeva je da su predodređeni za kačenje stvari. Ja sam koristila neki stari ranac, pa sam kanapima morala da vezujem vreću i podlogu, što mi je otežalo penjanje kako teret nije bio izbalansiran na oba ramena.

Ukupno potrebno novca za ove stvari: 15.000RSD.

S obzirom da se prvi put upuštaš u ovakvu avanturu, najbolje je da opremu pozajmiš od prijatelja. Iznenadilo me je koliko ljudi iz mog okruženja ima šator i ranac – od tate, mame, brata, tako da predlažem da razglasiš i snađeš se dok se ne uveriš da je ovo avantura koju želiš da ponoviš.

2. Ponesi laganu hranu

Orašasti plodovi sa dodatkom sušenog voća daju instant energiju i laki su za varenje. Pored toga, sva konzervirana hrana – tunjevina, kukuruz, pasulj, koja se neće prosuti, lako se pakuje i ne zahteva kuvanje je dobar izbor. Voda pod obavezno za jedan dan minimum 1,5l.

3. Obuci se tako da uživaš

Najvažnije je da ti garderoba i obuća bude suva, čak i posle par sati pešačenja. Vreme je nepredvidivo, te osiguraj da imaš nepromočive stvari ako se pogorša. Može ti biti potrebno:

 • Duboke cipele za pešačenje
  • Sve sportske radnje imaju obuću za ove poduhvate. Cena: 5.000RSD+.
  • Kanađanke mogu da posluže za prvi put.
 • Garderoba (majica, čarape, helanke, trenerka, šuškavac, aktivni veš)
  • Sve što obučeš da bi se popeo na neki vrh, treba da poneseš i kao presvlaku. Aktivni veš i višeslojno oblačenje su obavezni kako bi osigurali da telo diše i da bi vratili se zdravi.

4. Čistoća je pola zdravlja

Očigledno je da se u prirodi isprljamo, pa ponesi vlažne i papirne maramice, četkicu i pastu za zube kako bi bio/la čist koliko možeš.

Dobro je da znaš: Kese za čist i prljav veš je ono što se često zaboravi – ovo je podsetnik.

5. Ostani zdrav

…i za svaki slučaj ponesi naočare za sunce, sredstva protiv komaraca, lekove za prvu pomoć i kremu za sunce.

6. Sve te sitne stvari…

Koje nam olakšavaju boravak u prirodi, poput eksternog punjača, baterijske lampe i kamere – da zabeležiš neponovljive momente. Ako ti je lakše da imaš odštampanu checklistu, pa da štikliraš šta je sve spakovano, ovde preuzmi jednu.

7. Svako mesto ostavi boljim nego što je bilo

Priroda je nešto što nam je svima dato, da zajedno uživamo u njoj i da je čuvamo.

Seti se i podseti druge da:

 • Ponesete kese za smeće i sve što ste poneli, vratite nazad, spakujete u kola ili ostavite u kontejneru.
 • Neprimereno rukovanje vatrom može da napravi ozbiljne posledice. Vodi računa da ukoliko i pravite logorsku vatru, to bude na predviđenom mestu, kao i da imaš vodu ili pesak za gašenje.
NADAM SE DA TI JE OVO BILO KORISNO I DA ĆEŠ UŽIVATI U SVOJOJ PRVOJ KAMPERSKOJ AVANTURI! JAVI MI DA LI TI JE OVO BILO KORISNO I AKO IMAŠ NEKI PREDLOG ŠTA DODATI. 🙂
16