U kofer pakujem samo najpotrebnije, nekoliko pari kupaćih, šorceve i majice za plažu uz nezaobilazne japanke. Haljine za izlaske, štikle i šminku ostavljam da čekaju noći u Beogradu. Novčanik broji skromnih par stotina evra i ličnu kartu, jer kod braće Crnogoraca to može tako. Dogovor za odmor je pao posle nekoliko razmenjenih poruka na temu usaglašavanja datuma i izbora kuće. Jedna nedelja biće dovoljna za reset pred letnju sezonu i poslovne izazove koji dolaze. Kad je ten crn, a mozak odmoran sve je mnogo lakše.

Vožnja od 11 sati Ibarskom magistralom i kanjonom, sa zaustavljanjem za nabavku u Podgorici prođe brzo uz dobar odabir muzike i četiri žene sa bezbroj tema za razgovor. U Štoju kupimo ključeve sojenice i kreće letovanje na Adi Bojani.

Za drugu godinu zaredom ovde u predsezoni moraju da postoje dobri razlozi. Ovo su mojih pet:

1. Gostoprimstvo i dobra vrednost za novac

Smeštamo se u sojenicu koja izgleda kao prava planinska kućica, cela u drvetu, sa kaminom i dva odrana medveda umesto tepiha. Duga, bela terasa nas je opčinila, a od baldahina do kojeg se dolazi merdevinama smo zanemeli. Međutim, kao i uvek kada se zagrebe ispod površine nalazi se ne tako sjajna strana. Kuća nije čišćena verovatno od prethodne sezone, police su prašnjave a po krevetu su popadale mrtve bubice. Pola sijalica ne radi, a ni jedna od česmi u kupatilu. Ali zato u tuš kabini može da se pusti muzika toliko glasno, da se čuje sprat ispod, u dnevnoj sobi. Dok sabiramo utiske i pripremamo poruku za našeg domaćina, stiže nam paket vode, soka i piva od gazde – da se nađe. Svi problemi su rešeni u roku od sat vremena i usput su proveravali da li nam nešto treba i jel sve u redu.

Od konobara u kafiću, preko devojke u prodavnici, do kuvarice koja priprema obroke – svi su jako fini i ljubazni, što mi je neočekivano pozitivno iskustvo u Crnoj Gori. Reklo bi se da znaju ugostiteljstvo. Sve ovo dolazi u paketu sa relativno povoljnim cenama – smeštaj u sojenici se kreće od 10-15evra po osobi, lignje u restoranu 10evra, salata u kafiću na plaži 6 evra, Bavarija od 250ml na trafici košta 1evro. Ovde ljudi letuju 2 nedelje za 300 evra, a ja sam prošle godine za 3 dana potrošila 50 evra.

2. Jutra na terasi sojenice i prvo sunčanje uz cvrkut ptica

Otvaram oči i izlazim na terasu. Jutarnje razvlačenje prebacujem na ležaljku. Hvatam čaršav da se ogrnem dok sunce pošteno ne grane. Imamo samo 3 ležaljke, pa ako zakasnim sa bacanjem peškira preko svoje, rizikujem da ležim na daskama. Uz cvrkut ptica i prvo sunce punim čakre pozitivnom energijom. Olovka klizi po stranicama dnevnika beležeći zahvalnosti i želje za taj dan. Ritual čitanja Darova nesavršenosti Brene Braun prekida ponuda za čaj. Stiže i sveže voće da podigne organizam za prvo kupanje u čistoj, zeleno-plavoj Bojani. Dan može da počne.

Smeštaj na Adi Bojani može biti u sojenicama i apartmanima. Sojenice su najčešće za 4-6 osoba i njihova prednost je to što su na reci. Da ujutru kada ustaneš izađeš na terasu imaš lepo mesto da popiješ kafu, trezniš se skokom u vodu ili jednostavno uživaš u sunčanju i čitanju knjige. Retke su sojenice za dvoje, pa se u tom slučaju više isplati da se uzme neki od apartmana uz magistralu sa bazenom.

3. Kućna atmosfera

Oblačim prvi kupaći koji mi dođe pod ruke, ne obraćajući pažnju da su gornji i donji deo raspareni. Dok svira Sade, budi se ostatak društva, postavlja se sto i kuva prva kafa. Širi se miris omleta u šerpi (jer tiganja nema) i servira se kapreze salata. Red džema sa malinama na red ‘a la kajmaka’ čine slatkim početak dana. Kreću pregovori u šta danas ulažemo kućni budžet – koliko uzimamo Bavarija, a koliko rozea i da li idemo na ručak ili ga spremamo kod kuće. Smišljamo kako da dođemo do tiganja za palačinke do večeri. Povezujemo JBL sa telefonom, kreće omiljena plejlista i dok sam se okrenula mikrofon je već u rukama i počinje žurka.

4. Opuštenost na plaži

Na plažu odlazimo posle podne, kada se uželimo peska pod nogama i soli na koži. Ležaljke ispod trske prave savršeni hlad za dremku dok vetar pirka. U daljini se nameštaju kajtovi, a u vazduhu oseća miris trave. Sve je podređeno opuštanju i odmoru za mozak. Dok kupimo roze špricer iz omiljenog KiteLoop-a, čuje se čist beogradski sleng. Komunikacija se svodi na: ‘Jel slobodno ovde?’ i ‘Jeste, samo skloni te stvari.’ Najbolji deo dana je zalazak sunca, kada se nebo užari i prelije na Jadran. Oči ne mogu upiti dovoljno tog pogleda, pa su zato ovo najčešće kamerom ovekovečeni momenti sa letovanja.

Velika plaža je duga 13km i bilo da želiš da budeš u šatoru, kafiću ili na peškiru – mesta ima dovoljno za svakog.
Slikoviti opis prijatelja Crnogoraca o 3 najpoznatija kafića:
– ‘Sandbox – tamo idu Podgoričani’.
– ‘Dolcinium – ‘Najbolji na Adi. Tu su mahom stranci.’
– ‘Kite Loop – ‘Tamo su Beograđani.’

5. Riba, lignje ili morski plodovi za večeru. Svakog dana

Ljubazni konobar spaja dva stola kako bismo svih osmoro mogli da sednemo zajedno. Preporučuje riblju čorbu u kojoj uživamo uz pogled na crveno-zlatan odsjaj sunca na Bojani. Dok sa ovala biramo svežu ribu koju će nam pripremiti, kreće prvo prskanje Autanom. Kad sunce krene da zalazi, komarci kreću u pohod. Dok čekamo da nam stignu plodovi mora za večeru, hleb umočen u maslinovo ulje topi se pod nepcima. Grilovane lignje, prelivene marinadom zamirisale su tako lepo da smo svi odjednom postali još više gladni. Dok se smenjuju ukusi brancina, orade, gambora degustiramo domaće vino. Licitiranje koliko tri leća naručujemo prekida konobar koji nam donosi od kuće tanjire lubenice i dinje. Nestaju za tren oka i za stolom ostaje samo smeh jer znamo da možemo još. Posle najukusnijih tri leća najzad krećemo kući uz san da dođemo po celu tepsiju koju ćemo poneti kućama. Znamo šta ćemo večerati i sutra…

Sedam dana odmora je prošlo za tren oka i eto nas već sa spakovanim koferima, na izlazu sojenice 365, mašemo Adi do nekog sledećeg viđenja.

Ako te ikada nanese put na ovu stranu, ovo su moje preporuke:

SMEŠTAJ

– Sojenica 365 za veliku ekipu, kontakt tel: +382 67 817 000
Bela sojenica za devojke, kontakt tel: +38269678148
Sojenica Zoja (renovirana), blizu ušća za sve one koji ne bi da koriste kola, kontakt tel: +382 69 040142

UGOĐAJ

Konoba kod Ranka na tri leća
Kod Peše na lignje
– U Clandestino na grilovane breskve sa sladoledom
– U Kiteloop na ceđeni sok od đumbira, jabuke i limete uz Mogli salatu
– U Dolcinium za uživanje na baldahinima i zalaskom iznad palmi
– Ulični prodavci za najveće trešnje ikada

OBAVEZNO PONETI

– Autan i spiralu za komarce
– Probiotik za stomačni virus koji svakog uhvati
– Kremu za sunčanje, uz vetar se ne oseća koliko koža gori
– Japanke kada hodaš do mora, pesak je vreo
– Karte za igranje, knjigu, muziku – jer izlazaka nema

Ako ti je tekst bio koristan, slobodno ga podeli.

Ako imaš nešto da dodaš, javi mi u komentarima! 🙂

49