Razmišljaš o odlasku o Beč na vikend, ali hladno vreme te nervira i misliš – ma bolje da odložim za proleće… Imala sam sličan stav, međutim pobedila je želja da otputujem sa drugaricama, pa sve i da sneg pada!

Vikend putovanja su uvek bila izvor energije za ostatak nedelje. Dobra stvar kod odlaska u Beč je to što za 6h vožnje (od Beograda) može da se dobije zabavna avantura sa prijateljima. Da bi se kvalitetno iskoristio kratak periodu u bilo kom gradu, korisno je imati plan ili bar par ideja za početak. Vodič je osmišljen tako da uklopi raznoliku hranu, dodir navika lokalaca, istraživanje istorije na zabavan i nesvakidašnji način, degustaciju koktela sa pogledom na panoramu grada i hodanje po zaleđenom jezeru tj. “Moru Beča”.

EVO PLANA ZA ŠETNJU KROZ BEČU ZA 2 DANA:

10H – Doručak u Le Bol restoranu – Dan započinjemo uz najukusniji kozji sir ikada, serviran sa kruškama, orasima, smokvama i kivijem, u salati Monsieur Seguin. Pored toga probamo sendviče sa avokadom i poširanim jajima, sve izvrsnog ukusa i izgleda. Le Bol je ušuškan, mali restorančić sa jako ljubaznim osobljem koje prebacuje ljude sa većeg stola za manji da bi ugostili petočlanu družinu zajedno. Na sredini restorana nalazi se veliki sto za kojem sedi 10 ljudi. Na prvi pogled izgleda kao da je to veliko porodično druženje uz doručak. Kada se malo bolje zagleda, vidi se da su to sve odvojena društva koji dele ‚trpezarijski sto‘.

Dobro je znati da… Caffe Latte dolazi u šolji koja izgleda kao činija za supicu. Komotno mogu da je podele dve osobe.

13H – Kupovina začina na bečkoj pijaci Naschmarkt – Subota je pijačni dan, koji se koristi za upoznavanje lokalaca i kupovinu začina, suvenira i vintidž stvari. U uskoj uličici, prepletene su tezge i restorančići sa kulinarskom ponudom iz raznih delova celog sveta. Ovde se može naći veliki izbor egzotičnog voća, masline u svim bojama, paprike punjene sirom i bademima, humus sa cveklom, korijanderom, wasabijem i tahini u raznim bojama. Prvi put sam na jednom mestu videla ovoliki izbor namaza. Kako je bilo hladno, naše istraživanje najveće pijace u Beču bilo je ubrzano. Od suvenira, mi smo se odlučili za nesvakidašnje začine – štapiće cimeta, sušeno voće i čili papričice za pripremu domaćeg ljutog maslinovog ulja.

Dobro je da znaš…  Oko 15h bliži se kraj pijačnog dana, i tada je atmosfera utihnula. Dobacivanje prodavaca – slatka si, odakle si, dođi da probaš je ovde uobičajna stvar.

16H – Ručak u Figlmuller-u – Na samo par koraka od katedrale Sv. Stefana, nalazi se dom bečke šnicle već 100 godina. Porodica Figlmuller proslavila se po svojim restoranima, kojih danas ima šest u Beču, po šniclama koje bukvalno izlaze iz tanjira. Normalnu porciju čini šnicla prečnika 30cm, tanka, krckava, spremljena za izbirljive – bez tragova žilica. Uz nju se služi slatkasta salata od krompira, spremljena po porodičnom receptu, koja je meni omiljeni deo obroka. Ovde se služe samo domaće vino iz porodičnih vinograda, lokalna piva i prirodni sokovi. Ovo je mesto gde se hrana deli – koliko zbog veličine šnicli, toliko i zbog porodične atmosfere. Ko još nije kao mali uživao da bocne zalogaj iz tuđeg tanjira?

Dobro je znati da… obavezno rezervišeš mesto putem sajta – kako je uvek velika gužva. Nekada se rezervisalo minimum 10 dana unapred, dok je danas to lakše pa može i 4-5 dana pre da se nađe mesto.

19H – Popodne uz Time Travel 4D predstavu – Kako nisam ljubitelj klasičnih muzeja i uvek želim da doživim različita nova iskustva pre nego da posmatram slike i komade nameštaja, zainteresovala me je preporuka 4D avanture kroz katakombe. Svaka etapa razvoja grada, propraćena je audio-vizuelnim efektima u interaktivnoj šetnji kroz istoriju Beča. Zanimljivo je saznati kako je to biti u bunkeru za vreme Drugog svetskog rata, upoznati se sa muzičarima koji su stvarali najpoznatije valcere i simofonije i osetiti dodir snega u vožnji kočijama. Jedno neobično i zanimljivo iskustvo za sva godišta. Vodič govori na nemačkom, a obezbeđene su slušalice sa engleskim prevodom. Problem je što u nekim momentima zvuk spolja bude previše glasan, pa treba ukazati na to zaposlenima.

Dobro je znati… Tura traje 50 minuta. Cena karte ako se bukira online ima popust i iznosi 15.6EUR.

22H – Veče uz koktele na vrhu 25 Hour hotelaKraj dana uz panoramu Beča, koktele sa ljutom papričicom na vrhu hotela koji je sve samo ne običan. Ovo je mesto živopisnog duha, gde je svaki delić hotela pažljivo osmišljen, od stalaka za iznajmljivanje bicikala do kreativno dizajniranih soba. Svaki komadić nameštaja ima svoju priču i nijedna soba nije ista. Rooftop bar na vrhu je poseban po svom pogledu na predivan MuseumQuartier, što čini terasu hotela omiljenom ne samo turistima, već i lokalnim ljudima. Bubnjevi vise sa plafona, vintidž nameštaj i unikatna dekoracija čine da se osećaš kao deo cirkuske predstave, sa akrobatom u glavnoj ulozi. Opuštena atmosfera, druželjubiva ekipa, od konobara do gostiju čini da se svako oseća kao kod kuće.

Dobro je znati… Postoje različite tematske večeri, ponude za doručak i ručak, pa vredi proveriti sajt pre dolaska.

Dan 2

11H – Polazak kući, ali pre toga – slika za Instagram ispred Hunderwasserhouse-a – Ova turistička atrakcija Beča je u stvari stambena zgrada sa apartmanima, koju krasi preko 250 biljaka na balkonima i drveća u stanovima. Nepravilne linije i jedinstvo čoveka i prirode su nešto što je bilo odlika Fridensrajha Hundertvasera, slikara i arhitekte po čijoj je ideji i konceptu stvorena ova zgrada.

Dobro je znati… preko puta zgrade nalazi se Hundertvaser selo – nešto nalik mini muzeju na čijem krovu raste drveće, a unutar kojeg se mogu naći oslikani suveniri i umetnine sa dizajnom Fridensrajha. Otvoreno je 365 dana u godini i ulaz je besplatan.

14H – Hodanje po zaleđenom ‚Bečkom moru‘ jezeru uz zalazak sunca – Na istom izlazu gde se ide za Parndorf, nalazi se putokaz za Neusiedler See. ‚Bečko more‘ je u stvari 36 kilometara dugo jezero koje je pod zaštitom UNESCO-a. Zanimljivo je da samo par metara deli mesto odakle se kliza, od mesta gde pliva patka. Kako je prosečna dubina jezera 1m, a maksimalna 1.8m, onda ne čudi da u toku zime postane prirodno klizalište koje privlači veliki broj ljudi svakog vikenda. U marini, nalazi se suncem obasjan restoran, gde služe najukusniji veggie burger koji sam probala. Na terasi se može sunčati ili uživati predivnom zalasku sunca.

Dobro je znati… Klizanje je na sopstvenu odgovornost, kako nigde nema ograde niti čuvara koji upozoravaju na mogućnost pucanja leda. Mesto u restoranu treba rezervisati unapred. Mi smo zakasnili, pa smo sačekali petnaestak minuta dok se oslobodi novo.

Korak po korak i stigosmo do toplog doma. Vikend avantura je gotova i za ponedeljak ostaje pevušenje melodije koja se vrtela u kolima, usta puna različitih ukusa i slike smešnih momenata. Bez obzira na planiranu listu lokacija za obilazak, svako se vraća sa putovanja sa porukom koju je trebalo da ponese nazad. Ova lista je kreirana kao ideja za start.

Volela bih da čujem tvoj utisak – koliko ti je sadržaj bio koristan? Imaš ideju šta bi moglo da učini putovanje zabavnijim, ukusnijim, više bečkim, a manje turističkim? Svoj predlog, komentar i savet možeš ostaviti u komentarima.

Da li znaš za #sharingiscaring ? Deljenjem na društvenim mrežama pružaš priliku svojim prijateljima da od tebe čuju za nove, zabavne i korisne stvari.

17