Meditacija je tehnika koja mi pomaže da umirim svoje misli, fokusiram se na sadašnji trenutak i uživam više u životu. Po kursu sa Jejla The Science of Well-Being, meditacija je i alat za srećniji život.

Moje interesovanje za meditaciju se javilo pre oko 2 godine kada sam shvatila da moj mozak radi kao lokomotiva, konstantno vrti neke misli, kreira nove ideje i često me opterećuje. Kada upadnem u taj vrtlog razmišljanja o budućnosti, izgubim pojam o onome što trenutno radim i zaboravim na sadašnji trenutak.

Meditacija nas vraća u sadašnji trenutak

Tada mi je termin meditacija zvučao kao nešto duhovno, religiozno, a kao neko ko je rastao sa idejom da je nauka sve – želela sam da razumem i naučni pristup pa sam na Courseri slušala kurs De-Mistifying Mindfullness koji obrađuje ovu temu sa praktičnog aspekta. Za sve one koji žele da razumeju dublje ovu temu – preporučujem ga.

Aplikacije za meditaciju

Prva aplikacija za meditaciju mi je bila Headspace – koju sam preuzela sa ciljem da naučim da meditiram. Headspace ima baš zanimljive videe koji objašnjavaju kako naš mozak funkcioniše i vrlo su jednostavni za razumevanje. Headspace izgleda više dečije jer je u crtanom fazonu, dok je Calm malo ’ozbiljniji’ sa strane interfejsa.

Ne mogu da kažem da je neka bolja ili gora, mislim da je stvar navike.

Calm aplikaciju plaćam već drugu godinu za redom kako bih imala svakog dana novu meditaciju da odslušam. Sviđa mi se to što na dnevnom nivou obrađuje značajne teme za lični razvoj i rast koje me uvek me pokrenu na neka razmišljanja i preispitivanja i nauče me korisnim pogledima na život.

Kako meditirati?

Ranije sam mislila da čim mi hiljadu misli prolazi kroz glavu – ne radim nešto dobro.

Međutim, naučila sam da sve što se dešava u glavi čak i dok meditiram je u redu. Da kada primetim da mi odlutaju misli, samo treba da se vratim sadašnjem momentu i da je to dovoljno. Cilj nije živeti bez misli, već razvijati svoju svest o mislima, primetiti ih kada nas okupiraju i učiti da svoju koncentraciju usmerimo na dah.

Meditiram tako što ležim (uglavnom), stavim slušalice i pustim vođenu meditaciju gde glas vodi i govori šta treba da ’radim’. To najčešće podrazumeva da obratim pažnju kojim delovima tela dodirujemo podlogu, da osvestim da li osećam napetost ili napor, u kom delu tela, kao i da od glave do stopala opuštam svaki delić svog tela. Iako mi sve vreme lutaju misli, vratim se kada se setim i nastavim samo ono što sam radila pre nego što sam se zamislila. Važno je ne osuđivati sebe.

Kada meditirati?

Najčešće ujutru, nakon što ustanem, popijem limunadu i protegnem se. Ako krenem da meditiram odmah nakon što otvorim oči a ne ustanem – imam utisak da bih zaspala. Nekada i uveče pred spavanje, mada tada zaspim odmah i ne sećam se ničega.

Benefiti meditacije

Iako sama meditacija traje najčešće samo deset minuta, efekte primećujem pola dana. U smislu da nakon pola sata od meditacije budem stabilnija, opuštenija, smirena i onda sa tim osećajem kroz dan idem lako, poletno i kao da svoju energiju/vibraciju podignem na neki viši nivo odakle do mene teže dopire frustracija, negativne misli, strah, nemir.

Koliko često meditirati?

Trudim se da svakog dana izmeditiram, ali to je u praksi prosečno oko 18 dana mesečno. Najviše što sam jednog meseca uspela je 25 dana, a minimum je 15. S tim da mislim da je važno ne forsirati se, već dan za danom po potrebi i osećaju sesti i dati sebi 10 minuta za mir.

Meditacija i sreća

Suština meditacije je da nas uzemlji i da nas podstakne da primetimo šta je to sve što imamo sada. Sreća je deo sadašnjeg trenutka iako mi često govorimo: Biću srećan kada završim XY.

Suština je da mi koliko god planirali, mozgali i razmišljali ne možemo da utičemo na ono što nam budućnost donosi. Jedino što možemo je da reagujemo na okolnosti koje su sada i izaberemo za sebe stabilnost i mir.

Alternative za meditaciju

Sasvim je u redu da nekome mozak radi 200 na sat i da mu je sedenje u mestu izaziva paniku.

Za umirivanje misli, bolji fokus i prisutnost – nekada mi bude prijatnije da odem u šetnju sama i pola sata pustim da mi sve u glavi stabilizuje. Boravak uz vodu, u prirodi, dok pišem dnevnik takođe je korisno za sličan osećaj. Tako se osećam i kada perem sudove, sređujem ormar ili raspremam kuću. Više o ovoj temi piše Shakti Gawain u njenoj knjizi Four levels of healing – dostupna online OVDE.

Da li ste već probali da meditirate? Kako vam utiče na život?

Pogledaj video o meditaciji:

3