Juče se održao Travel MeetUp #6 gde smo čarobnoj bašti Tranzit bara uživali u pričama sa Balija. Uz savršeno dekorisane koktele sa cvećem i bambusovim slamčicama, iz prve ruke upoznali smo se sa životom digitalnih nomada i jedinstvenim bucket list avanturama koje ova zemlja pruža.

Sa vama delim neke od najzanimljivijih informacija koje sam čula od naših inspirativnih predavača – Irene, Žane i Sergeja.

Nađa Irena Fišić je podelila sa nama da je Bali procvetao nakon filma Jedi, moli, voli i da se sada tamo hiljade žena upute sa željom da pronađu sebe. Na Baliju živi 4 miliona ljudi, a ove godine se očekuje 20 miliona turista. Zbog niskih cena života, veliki broj digitalnih nomada radi na Baliju i Nađa i njen partner sa 600evra žive mesec dana.

Iako se čini kao malo ostrvo, putovati po Baliju zbog gužvi može da potraje. Najpovoljnije prevozno sredstvo je skuter i litar goriva ovde košta samo 50 centi. Za hranu kaže da je fenomenalna, od ulične do restorana. Može se jesti za 1$ ili 200$.

Najdivnija stvar kod Balija su ljudi. Oni veruju u karmu, da se dobro dobrim vraća i tamo se uvek osećate dobrodošlim. Jako su fini i ljubazni.

Nađa Irena Fišić

Najveći broj ljudi je hindu i imaju veliki broj religioznih obreda. Jedan od neobičnijih je da slave životinje koje jedu. Nađa je na druženje u haljini koju je tamo platila 3$, kako se na obližnjoj Javi proizvode sve moguće robne marke.

Izlasci i zalasci sunca traju čitava 2 minuta, pa za razliku od Beograda, na Baliju nema kašnjenja već se u tačno 18.30h čeka taj magičan momenat. Dan traje tačno 12h, pa je izlazak u 6.30h. Za Bali je uvek parvo vreme, kako je klima vrlo pogodna i stalno je toplo. Ipak, sušna sezona je od maja do septembra. Nađine priče možete da pročitate na Cosmopolitan.hr sajtu.

Žana Poliakov je autorka velikog broja knjiga koja je poželela da zimu zameni za lepo vreme i piše sa plaže. Tako se spontano uputila ka Goi (delu Indije) gde provodi polovinu vremena, dok je drugu polovinu na Baliju. Kroz svoj način života i pisanje, okupila je žene koje sa njom danas putuju Balijem u okviru različitih retreat-a. Sa nama je podelila kako je na nesvakidašnji i spontan način dobila novu ulogu – vodiča po Baliju.

Sergej Stojanović je svetski putnik i avanturista koji obožava izazove. Na Baliju je bio mnogo puta i svaki put istraživao nova mesta, probao jedinstvene avanture. Peo se do vulkana Batur, uživao u izlasku sunca sa kako kaže najlepšim pogledom koji je ikada video. Na Nusa Penidi je ronio sa mantama – džinovskim ražama koje su bezopasne, ali mogu biti velike do 7m u širini i mola mola ribama koje mogu imati do 1.000kg. U septembru, Sergej organizuje Bali Challenge gde će u trajanju od 14 dana sprovesti putnike po mestima koja najviše voli i prikazati Bali iz jednog avanturističkog ugla.

Ukoliko želite da budete deo sledećeg TravelMeetUp-a, postanite deo Facebook grupe na kojoj delimo sva obaveštenja ili se prijavite na mailing listu kojoj ćemo slati sva obaveštenja o predstojećim druženjima slanjem maila na di.kocic@gmail.com.

Nadam se da sam kroz fotke i tekst uspela da prenesem deo atmosfere 🙂

  • Travel MeetUp Beograd
  • Travel MeetUp Beograd
  • Travel MeetUp Beograd
  • Travel MeetUp Beograd

Do sledećeg druženja, šaljem veliki zagrljaj!

1