Ako imaš jedan dan u Dubaiju – bilo da je između letova ili da si poslom uhvatio/la vreme da prošetaš i istražiš lepote ovog arapskog grada, u nastavku ćeš saznati kako da iskoristiš svoje vreme i uživaš u galerijama, gastronomskim čudima i velelepnim građevinama.

DUBAI – GRAD LUKSUZA

U Dubaiju sve pršti od osećaja moći i luksuza. Široki autoputevi sa po 6 traka, stakleni oblakoderi koji se čine da dodiruju nebo, zgrade neobičnih oblika pored kojih se čovek oseća kao da je u Matrix filmu. Sve šljašti od reklama, skupih automobila i fensi prodavnica.

FlyDubai let za Kilimandžaro ima layover (prenoćište) u Dubaiju, tako da sam igrom slučaja imala jedan dan da ga istražim iz novih uglova. Ako niste ludi za izlascima i shoppingom, jedan dan u Dubaiju biće vam dovoljan da osetite duh grada i obiđete mesta koja karakterišu prestonicu EXPO 2020.

JEDAN DAN U DUBAIJU

Predlog rute za uživanje u suncu, dobroj hrani i ne toliko poznatim mestima Dubaija sledi:

PREVOZ U DUBAIJU

Zbog tropskih temperatura i pustinje, Dubai nije prilagođen za šetnju i generalno je sve ogromno i daleko jedno od drugog. Gde god da se krene, potrebno je pola sata vožnje. Taxi nije skup, tako da ga pored Ubera koji je još povoljniji preporučujem za prebacivanje sa jednog mesta na drugo.

Prilikom mog prvog boravka u Dubaiju, išla sam na dosta mesta metroom ali sada mi zbog kratkog boravka to nije imalo smisla. Svakako, metro super funkcioniše i čak je zanimljivo videti različite nacionalnosti u prevozu – od Pakistanaca i Indusa, preko Arapa do Evropljana.

NAJMOĆNIJA PANORAMA GRADA KOJU SAM DO SADA VIDELA.

Dubai Marina je ušuškana između velelepnih zgrada i jedno je od retkih mesta u Dubaiju gde može da se prošeta. Sa ovog šetališta se pruža jedan od najlepših pogleda na grad. Ovde započinjemo dan uz ukusan doručak u jednom od Carluccios restorana – isti se može pronaći u Dubai Mall-u.

Carluccio’s restorani se na Bliskom istoku mogu pronaći u Dohi, Dubaiju i Abu Dabiju i ponose se autentičnom italijanskom hranom visokog kvaliteta po razumnim cenama. Osnivač, Antonio Carluccio 1999. godine osnivajući restoran, podelio je svoju ljubav prema kulinarstvu koju je poneo iz Piedmont dela Italije.

Odavde se za 10-ak minuta hoda stiže do JBR plaže, koja gleda na poznato ostrvo u obliku palme i novo izgradjeni Dubai Eye. Iako je najavljeno da će početkom 2019. godine biti pušten u upotrebu, do početka jula se to nije ostvarilo.

PLAŽA JBR U DUBAIJU

Jumeirah Beach ili poznatije JBR Beach, jedna je od najpoznatijih plaža u Dubaiju. Pruža se dužinom od 1,7km i iznad nje se prostire neverovatna panorama sastavljena od 40 kula, 35 stambenih i 5 hotela u sklopu Jumeirah Beach Residence (JBR). Čak 15,000 ljudi može da živi u ovim oblakoderima koji ostavljaju bez daha.

Letnji meseci su ovde pakleno vreli i ako biste voleli da se okupate a nemate osećaj da ste u čorbi, najbolje je da planirate novembar. Tada je preko dana prijatno za kupanje i uveče za šetanje.

U julu nam je bilo prijatno da na plaži provedemo 20-ak minuta, sve nakon toga je podrazumevalo da nas oblije znoj i da postane nepodnošljivo. Spas i rashlađenje pronalazimo u Eat Greek restoranu gde pored sjajne hrane preporučujem da probate njihove voćne smutije.

Eat Greek Kouzine i sjajni smutiji kao rashlađenje na vrelih +40C

NAJVEĆE OTKRIĆE DUBAIJA SU MI GALERIJE.

Uglavnom putovanja koristim za obilazak mesta koja su napolju. Jedan od razloga da se uputim u galerije u Dubaiju je velika vrućina koja čini svaki boravak napolju duže od pola sata nepodnošljivim.

Kako volim preporuke lokalaca i posebno kada me povedu put manje poznatih, a zanimljivih mesta!

Al Serkal Avenue u Al Qouze-u je mesto jedinstvenih galerija u Dubaiju

Tako sam i završila u Al Serkal Avenue u Al Qouze-u. Ovo mesto mi liči na pristanište za brodove, sa metalnim kontejnerima u kojima su skrivene galerije sa slikama i neobičnim predmetima. Skuplture napravljene od štaka, veštačkih glavica kupusa, balskih haljina na ofingeru su mi izgledale kao da se neko dete zaigralo i spajalo nespojivo.

Ovakva mesta su sjajna za širenje svojih granica i podsticanje kreativnosti. Ovo što sam videla ovde ni u najluđim snovima ne bih nazivala umetnošću, već nekim ludilom.

Najlepše kod putovanja je to što nam šire vidike. Ovaj obilazak me je podstakao da promenim svoje poglede na umetnost i zainteresujem da češće posećujem galerije – mesta inspiracije, slobode i kreativnosti.

GALERIJE U DUBAIJU: DIFC

Dubai International Finance Center (DIFC) je jedan od top 10 finansijskih centara na svetu, jedinstven na Bliskom Istoku. Ovaj hub za investicije, koji u sebi sadrži i biznis i fensi restorane, pruža mogućnost besplatnog uživanja u neobičnim remek delima i galerijama.

Igra oblicima i bojama ostavlja bez daha

Još sa ulice su mi privukla pažnju tri kolaža afričkih likova i iako sam dobila ‘hint’ da je galerija vrlo trash, morala sam da uđem i pogledam ove portrete izbliza. Da od najrazličitijih elemenata mogu nastati predivna umetnička dela, pokazuje svaka od ovih slika. Meni su ova dela otkrića Dubaija i možete ih pronaći u sklopu DIFC galerija.

Spoljašnost finansijskog centra je prilagođena poslovnim ljudima, koji se mogu videti kako prave pauzu uz čaroban pogled na bliznakinje zgrade – Emiirates Towers.

Ispred DIFC-a se nalazila ova kapija koja predstavlja nešto vladino i ne bi smelo da se ispred nje slika.

Dok je policajac došao da nas obavesti, aparat je već zabeležio momenat. 🙂

U neposrednoj blizini DIFC-a nalaze se i prva 3D odštampana zgrada.

Prva 3D odštampana zgrada u Dubaiju

DUBAI MALL – CENTAR ŠOPINGA I SJAJNIH RESTORANA

Dubai Mall je centar za šoping, ali i mesto sa preko 25 restorana koji gledaju na spektakularnu muzičku fontanu i najvišu zgradu Dubaija – kulu Burj Khalifa.

U Dubai Mall-u ima preko 1.200 radnji i 200 restorana, ali se meni kod Dubai Malla dopada sve što je van njega.

Muzička fontana ima svoj šou na svakih pola sata od 6 popodne do 11 uveče i preko dana u 13 i 13.30h. Mogu se čuti različite numere, od pop do klasične muzike, uskladjene sa ritmom vode koja izlazi iz fontane. Mlazovi koji izlaze iz fontane mogu dostići 150 metara, što je visoko kao zgrada od 50 spratova.

Preko puta Dubai Malla, nalazi se Souk Al Bahar ili mornareva tržnica. Sagrađen u tradicionalnom, arapskom stilu, potpuni je konstrast modernom delu Dubaija. Sa Dubai Mallom je povezan mostićem koji prelazi preko Burj jezera na kojem je nastala i ova fotografija.

Pogled na Burj Khalifu sa mostića na Burj jezeru

CENE U DUBAIJU

Dubai je poznat kao mesto sa visokim cenama i rekla bih da bez 60-70 eura po danu teško da se može, osim ako se ne planiraju svi obroci kod kuće.

Nadam se da ti je ovaj nesvakidašnji vodič kroz Dubai koristio i da ćeš uživati u boravku. Piši mi utiske i svoje favorite u komentarima 🙂

4