Znate one novogodišnje želje i odluke da ćemo čitati više? E to nisam imala ove godine. I? Ostvarilo se!

Kada svoju želju otpustimo, ispuni se tako spontano i prirodno da imamo osećaj da se nismo ni potrudili.

Daleko od toga da planiram da odustanem od pisanja svojih odluka i želja, pre svega jer mi daju fokus i pravac delovanja – ali suština je da nam uvek dođe ono što nam pripada i da ne moramo (baš uvek) da jurimo za svojim snovima.

Ono što sam počela da praktikujem u poslednjih par godina je da čitam samo ono što mi prija. Ako mi na pola knjiga bude dosadna i nerazumna, ostavljam i idem dalje.

Verujem da svaka knjiga ima svoje vreme i poruku, te da treba da čitamo ono što nas u tom trenutku raduje i puni energijom.

Zato sada ne moram da pišem da su mi ovo omiljene ili drage knjige, jer da nisu bile ne bih ih završila. (Imam par koje sam započela i koje su na kraju liste, jer čekaju svoje vreme…)

1. UMEĆE LJUBAVIERIH FROM

Ovu knjigu sam dobila kao lektiru ako planiram da imam dečka, partnera. Ivana, moja terapeutkinja, kada je čula da se viđam sa jednim momkom – prvo što me je pitala bilo je da li sam čitala Froma. Nema odigravanja, leptirića, gledanja kroz ružičaste naočare, idealizacije. Ljubav je aktivnost – ne imenica. Kada znaš da voliš, ti voliš svako živo biće. Briga, odgovornost, poštovanje i poznavanje su elementi svake ljubavi – uključujući i onu prema sebi. Ako ne volimo sebe, ne možemo da volimo ni druge. Objašnjava i zašto voleti sebe nije sebično i slične koncepte koji se često brkaju kada se govori o ljubavi. Ovo je najmanja knjiga koju sam pročitala i to govori koliko je suština važnija od broja strana i kako sa malo reči, može da se ubode poenta.

Definitivno knjiga koju treba imati u svojoj biblioteci i redovno joj se vraćati. Dostupna u Vulkanu, online je možeš naručiti OVDE.

Moji omiljeni citati iz ove knjige slede:

Voleti znači obavezati se bez garancije, potpuno se prepustiti nadi da že naša ljubav proizvesti ljubav voljene osobe. Ljubav je čin vere i ko god ima slabu veru, slaba mu je i ljubav.

Erih From – Umeće ljubavi

Savladavanje umeća mora da bude naš najviši cilj.

Erih From – Umeće ljubavi

Ako želite da imate uticaj na druge ljude, morate da budete osoba koja podstiče i unapređuje druge ljude.

Erih From – Umeće ljubavi

2. KAKO PREŽIVETI SVOJU PORODICU – DŽON KLIZ I ROBIN SKINER

Obavezno štivo za sve one koji žele da budu jednog dana roditelji, ili to već jesu. Na simpatičan, duhovit i jednostavan način predstavljen je proces razvoja ljudskog bića od rođenja pa do adolescencije. Kroz razgovor Montipajtonovca i njegovog psihoterapeuta dolazimo do karakterističnih obrazaca ponašanja roditelja, koje nas mogu ograničiti i sputati u razvoju.

Zašto dete oko treće godine za sve govori neću, koja je uloga mame a koja tate u odrastanju, kako dete vidi sebe i mamu kada se rodi mnogo drugih zanimljivih koncepata i odnosa u svojoj porodici prepoznaćete kroz ovaj zabavan dijalog.

Čitala sam je naglas mami i govorila – vidiš, ovo me nisi naučila. Smejale smo se, ali mi nije uvek bilo smešno to što neke stvari sada usvajam. Videćemo zašto je to bilo potrebno.

Imate je u Vulkanu – online možete naručiti OVDE.

3. NOVI DANANTONI DEMELO

Privukao me je podnaslov Novog dana: Ljubav i sloboda u sto lekcija.

Postoje neki pisci koji tako jednostavno pišu, da ih ceo svet razume. Antoni Demelo je jedan od njih. Pre dve godine sam čitala njegovu knjigu Budjenje. Izvrnula me je unatraške. Slamala je moj ego svakom rečenicom. I ja sam uživala u tome. Ležala sam na plaži na Šri Lanci i svako malo morala da duboko udahnem, iskuliram i onda opet nastavim da čitam. Ove godine sam kupila još dve njegove knjige – Novi dan i Put ljubavi. Volim ton kojim piše. Provocira ali ne nameće svoje mišljenje. Tera te da se zamisliš, zadaje vežbe. Navodi na preispitivanje. Volim takve knjige.

Naruči je online: OVDE.

4. VELIKA ČAROLIJAELIZABET GILBERT

Onda kada sam sumnjala u svoju sposobnost da budem kreativna, da će moje mudrolije i razmišljanja bilo ko da čita, Elizabet mi je poručila:

Piši i izbaci u javnost bez zadrške i ustezanja. Kreativnost je dar kreatoru, ne samo kreatorovoj publici.

Elizabet Gilbert – Velika čarolija

Tako sam se ohrabrila da pišem ono što osećam. Ta sloboda mi je donela takvo rasterećenje i uživanje, osećaj da mogu da budem svoja i na kraju samopouzdanje. Jer tek kada dozvoliš da budeš viđen i podeliš svoj rad sa svetom, možeš da stekneš pravi uvid i značaj tvojih reči na publiku. Do tada je sve na mračnim mislima, uverenjima da je sve rečeno i da su to gluposti što radiš.

Zato ako ti treba vetar u leđa za godinu punu kreativnosti i slobode – ovo je knjiga za tebe! Naruči je online: OVDE.

5. NEŽNI RATNIK – BEZ AUTORA

Jovana mi je bukvalno uvalila 3 knjige njenog spiritualnog učitelja i rekla da ih pročitam pre nego što budem otišla da ga upoznam. Rekoh OK. Da vidimo… U knjizi je zabeležen razgovor između učitelja i učenika, prepun toplih reči i životnih mudrosti. Umiruje, ohrabruje i podseća na važnost strpljenja u životu. Jedan od omiljenih citata mi je:

Treniraj bez napora. Luk ne trpi strpljivost. Kontinuitet je bitan.

Ovu knjigu nisam pronašla online – niti postoji njen autor na koricama. Znajte samo da nije Džuli Garvud 🙂

6. ŠAKTI GAVEJN – RAZVIJANJE INTUICIJE

Njena prva knjiga koju sam čitala bila je Živeti u svetlosti, pa zatim i Kreativna vizuelizacija. Živeti u svetlosti me je najznačajnije pokrenula i promenila, dok se na knjigu o razvijanju intuicije vraćam svakog drugog dana. Napisana je kao jednostavan vodič prema praćenju unutrašnjeg osećaja. Kroz jednostavne meditacije i vežbice, pomaže da se oslonimo na kreativnu silu koja prolazi kroz nas i koja nas poletno i energično vodi prema svemu što nas ispunjava.

7. RAZGOVORI S BOGOM – NIL DONALD VOLŠ

Napisana kao dijalog čoveka sa Bogom, ovaj zanimljiv dijalog daje odgovore na suštinska životna pitanja. Patnju, očekivanja, bol, ljubav… Ovo su citati koje sam sačuvala da me podsete na važne stvari:

Živeti bez očekivanja, bez potrebe za određenim rezultatima – to je sloboda.

Nil Donald Volš – Razgovori s Bogom

Radost je u stvaranju, ne u rezultatima.

Nil Donald Volš – Razgovori s Bogom

Odricanje nije odluka da se negira delovanje. Odricanje je odluka da se negira potreba za određenim rezultatom.

Nil Donald Volš – Razgovori s Bogom

Strast je vatra koja podstiče da izrazimo ko smo zapravo.

Nil Donald Volš – Razgovori s Bogom

Ostale knjige koje sam pročitala i koje si mi bile značajne slede:

8. E na kvadrat – PEM GRAUT

9. DŽEK KENFILD – USPEH ŠTO DA NE

10. SIMON SINEK – POČNI SA ZAŠTO

11. MISLILA SAM DA JE PROBLEM SAMO U MENI, ALI NIJE – BRENE BRAUN

Nadam se da ćete među ovim naslovima naći za sebe neku inspiraciju za ove zimske dane i da ćete iskoristiti praznike za čitanje i maštanje.

Pišite mi vaše omiljene knjige iz 2019. godine u komentarima 🙂

Radujem se da čujem vaše predloge!

9