GRE test je standardizovan test koji se polaže najčešće za upis na master studije američkih univerziteta. GRE ispit testira napredan nivo vokabulara koji se retko koristi u redovnoj konverzaciji, pa bez obzira na nivo znanja engleskog jezika za dobar rezultat biće potrebna priprema.

Ovo mi je bio prvi put da se susrećem sa testom koji pored što zahteva napredan nivo vokabulara traži i poseban način razmišljanja. Usvajanjem caka moguće je ostvariti bolji rezultat, što može poboljšati i verovatnoću upisa na željeni fakultet.

U nastavku saznaj detalje o tipovima zadataka na GRE ispitu, načinu polaganja i iskustvu pripreme GRE ispita.

KAKO IZGLEDA GRE TEST?

GRE test ima 4 tipa pitanja:

 • Analitički esej
 • Subjektivni esej
 • Verbalni deo
 • Matematički deo

Ispit se polaže iz 7 celina od po 30 minuta:

 1. Esej 1
 2. Esej 2
 3. Verbalni deo
 4. Matematički deo
 5. Verbalni deo
 6. Matematički deo
 7. Eksperimentalni deo (može da bude i matematika i verbalni deo, ne ocenjuje se i ne zna se koji je tačno deo eksperimentalni)

Verbalni i matematkički deo nose 130-170 poena, a eseji 0-6 poena.

Za rešavanje svakog od ovih segmenata ispita vreme je ograničeno na 30 minuta. Da bi se uspešno završili svi zadaci potrebna je velika brzina, dobra koncentracija i uvežbanost.

KOLIKO TRAJE GRE ISPIT?

Za polaganje ispita je potrebno minimum 3,5h, kako se ispit sastoji iz 7 različitih celina zadataka i za svaku je potrebno pola sata.

PRIPREMA ZA GRE TEST – MOJA ISKUSTVA

Kako sam imala kratak period za pripremu GRE ispita (1,5 mesec), tražila sam profesore sa iskustvom u ovoj oblasti. Tako sam došla do Merrylend škole, u kojoj sam uz pomoć profesorke Mirne (matematika) i Nemanje (engleski) za ukupno 35 časova, pripremila i položila GRE ispit sa 154 poena iz engleskog i 158 poena iz matematike.

Pogledaj i 10 SAVETA ZA PRIPREMU GRE ISPITA

KAKO IZABRATI ŠKOLU ZA PRIPREMU GRE TESTA?

Glavni kriterijum pri izboru škole bila mi je blizina – Merrylend centar ima učionice u centru grada što je meni odgovaralo. Nakon prvog poziva telefonom, kada sam želela da proverim cene časova, kada mogu da dođem na testiranje i uslove priprema – dobila sam detaljne i precizne odgovore. Devojka koja radi u call centru me je čak pozvala naknadno da mi objasni gde se na sajtu nalazi prijava za GRE ispite u Srbiji, iako tada nisam ni krenula kod njih da idem na časove –  što me je oduševilo!

Volim kada vidim da ljudi rade nešto jer to vole – ne samo jer su plaćeni za to.

Upoređivajući cene sa drugim školama, primetila sam da je Merrylend škola imala najbolje uslove za pripremu ispita. Časovi traju 1,5h i koštaju 2,350rsd.

Testiranje znanja za GRE ispit je u Merilend školi besplatno i nakon procenjenog nivoa znanja profesor daje preporuku o broju časova.

Profesionalni, predusretljivi, prijatni, dobro organizovani.

Ukupan utisak za saradnju sa Merrylend školom

PROFESORI U MERRYLEND ŠKOLI

Mirna je pozitivna, vesela, praktična i trudila se da mi da objasni što lakši i brži način da uradim zadatke. Nekada sam se čudila kako smo u toku školovanja komplikovano radili zadatke.

Nemanja mi je pružio puno različitih pristupa građenju vokabulara, što je najveći izazov GRE ispita. Slušala sam VictorPrep podcast, na času smo prolazili kroz kartice sa GRE rečima, dobila sam tabelu od 333 reči koju sam postepeno učila, da bi me na časovima Nemanja preslišavao. Nemanja se interesuje za psihologiju, jezike i njegov britanski akcenat mi je prijao za vežbanje govora.

Časove smo dogovarali nedelju dana unapred, bili su jako fleksibilni i dopalo mi se to što su se svi trudili da napravimo što bolji i optimalniji raspored časova. Primetila sam da su u Merrylendu svi vrlo disciplinovani što se tiče vremena – termini su uvek dubke puni, pa smo u minut završavali.

Najviše sam oduševljena pristupom i stavom direktorkom nastave, Suzanom.

Merrylend Centar iskustva
Suzana je posvećena, predusretljiva i profesionalna direktorka nastave.

Kada sam se pripremala za slanje prijave za Chevening stipendiju, Suzani sam poslala na proveru eseje kako bi mi pomogla sa dorađivanjem vokabulara i proverom izražavanja. Eseji su ispali fenomenalni! Pored toga što mi je pomogla oko ispravljanja, dala mi je i savete na  šta treba da obratim pažnju i sve to smo radile iza ponoći kako bih sve stigla da pošaljem na vreme. Ovakvu profesionalnost i predanost poslu skoro nisam doživela i za ovu ženu imam samo reči hvale. Volela bih da sam sa Suzanom spremala engleski, međutim kako je ona na Novom Beogradu u školi, a meni je odgovarao centar grada – nismo se našle.  

Komunikacija sa svim osobljem u školi je tekla lako i brzo. Kada sam trebala da napravim izmene u terminima časova, devojke koje rade u organizaciji, javljale bi mi za 5-10 minuta kakva je situacija i svaki put bi mi izašli u susret i napravili promenu.

KAKO IZGLEDA POLAGANJE GRE ISPITA?

Ispit se polaže na različitim lokacijama u Beogradu, prijava je preko sajta: ETS.org i najbolje je prijaviti se 3-4 nedelje pred polaganje.

Potrebno je doći minimum pola sata ranije na ispit. Sve je vrlo striktno definisano pravilima i procedurama, čitav prostor je opremljen kamerama i motri se svaki pokret. Testovi se rešavaju na računaru i u učionicu gde se polaže se sme uneti samo lični dokument sa slikom koji se pokazuje pre polaganja. Kada sam polagala ispit, bilo nas je četvoro u prostoriji – svako ograđen drvenim ramom.

Osoblje daje čepiće za uši, prazne papire i olovke. Papir koji se dobije za rešavanje zadataka i škrabanje se mora vratiti pre nego što se uzme novi. Između svake celine od 30 minuta, može se napraviti pauza od 60 sekundi, a nakon 2h pravi se pauza od 10 minuta kada se može izaći iz učionice, popiti voda.

Odmah nakon završetka ispita, dobija se rezultat verbalnog i analitičkog dela ispita, dok se za poene na esejima čeka do 7 dana. Na licu mesta možete na četiri željena univerziteta poslati rezultate GRE ispita besplatno. Nakon toga se doplaćuje slanje ovih rezultata.

Savet: Pre dolaska na polaganje proverite kodove fakulteta kojima ćete slati rezultate ispita i unesite ih na licu mesta.

Najizazovniji deo ispita bilo mi je da 3,5h u kontinuitetu rešavam zadatke, kako mi je koncentracija i fokus padala. Više o savetima kako da se spremiš za GRE test možeš pronaći u nastavku:

https://dijanakocic.com/10-saveta-za-pripremu-gre-ispita/

1