Prošle godine u ovo vreme sam dobila informaciju da sam prošla u naredni krug za Chevening stipendiju. To je vodilo pripremama i polaganju IELTS testa. Šta mi je donelo iskustvo pripreme za IELTS test i ko je bio savršeni saputnik za mene – delim u nastavku…

ŠKOLA ZA PRIPREMU IELTS TESTA – MOJA PREPORUKA

Kao i u toku pripreme za GRE test, pripremu eseja za Chevening stipendiju, svoje poverenje sam ukazala Merryland školi. Ovog puta sam znala jasno da želim da se spremam sa Suzanom – direktorkom nastave u školi.

Od početka mi je ostavila utisak iskusne, profesionalne i posvećene profesorke koja me na jednostavan i praktičan način može sprovesti kroz pripreme.

KOLIKO JE POTREBNO VREMENA ZA PRIPREMU IELTS TESTA?

Moje pripreme su se dešavale u toku leta, kada je pandemija divljala. Časove smo imale online, skoro pa svakodnevno. Rok za polaganje se bližio, panika je rasla.

Časovi se realizuju preko Skype-a ili drugih online platformi

Ukupno smo za mesec dana imale 20 časova.


IELTS TEST – MOJE ISKUSTVO

Svaki deo testa smo pripremale odvojeno, čitanje, slušanje, razgovor i pisanje.

Čitanje je deo testa koji je meni bio najdosadniji. Nakon čitanja podužeg teksta, treba odgovarati na dvosmislena pitanja i pronaći deo teksta gde se spominje pitanje. Kako su ovo standardizovani tekstovi, vrlo je značajno da vas neko usmeri i prenese cake, kako da provalite šta da tražite u tekstu i na koji način. Vreme je ograničeno. Ona logika postepenog čitanja iz osnovne/srednje škole ne pali.

U radu sa Suzanom, pomogalo mi je da prodiskutujemo odgovore – posebno one koje nisam shvatala. Dinamika je bila da ja sama radim testove i da na času prolazimo odgovore i razjašnjavamo teme uz uvođenje novih caka kako da se lakše, brže i bolje pripremim.

Za IELTS, kao i druge standardizovane testove, proverava se uvežbanost polaganja tog konkretnog testa – ne toliko samo znanje engleskog.

Slušanje je deo teksta koji podrazumeva da se presluša razgovor i odgovori na pitanja. Ovaj deo mi je bio interesantan. Podsetio me je na slušanje podcasta.

Podkasti su odličan način da se vežba znanje engleskog jezika (na pasivan način). Postoje neki koji se baš bave pripremom za GRE, IELTS, TOEFL testove…

PRIČANJE: NAJZANIMLJIVIJI DEO TESTA

Problem sa IELTS testom pričanja je u tome što je ograničeno vreme, pa se samim tim mozak stavi u neko neprirodno stanje.

Ovde mi je jaaaaako pomoglo to što sam u opuštenom, prijatnom, podržavajućem razgovoru sa Suzanom mogla da vežbam.

Mislim da je baš važno da osoba koja nas sluša bude kompetentna za temu, ali i da se sa njom osećamo osnaženo. Da nas ne omalovažava, ne spušta. Ona treba da nas podučava, ulivajući nam snagu, poverenje i samopouzdanje.

Za pripremu pričanja za IELTS je dobro razgovarati sa nekim ko je iskusan profesor. On može da vam ukaže na neke sitnice koje ne možete primetiti kod sebe. Da vam da predloge i alternative kako da se izrazite više akademski, obogaćujući vokabular.


PISANJE NA IELTS TESTU

Za deo pisanja postoje dva zadatka. Jedan podrazumeva da izrazimo svoje mišljenje. Drugi treba da bude objektivan, potkrepljen primerima iz života, bez izražavanja sopstvenog mišljenja o temi.

Meni je bilo uživanje da pišem o različitim temama na ovaj način kako se vežba kritičko razmišljanje, analitičnost i argumentovano izlaganje. Ovo su i veštine potrebne generalno za Univerzitet.

U okviru pripreme za IELTS test u Merryland školi, dobija se ’obrazac’ kako struktuirati i oblikovati tekst. On olakšava pripremu i daje akademski ton izlaganju. Vrlo je korisno usvojiti ga i za kasnije. Omogućava nam da proširimo vokabular i tečnije pričamo/pišemo.

ZAŠTO JE DOBRO PRIPREMATI SE ZA IELTS TEST, I AKO NE ODEŠ NA STUDIJE U INOSTRANSTVO?

Zanimljivo je da sam u toku pripreme za IELTS test dobila koronu. Odložila sam prijavu na Univerzitet za narednu godinu. Uprkos tome, nisam se osećala da sam izgubila vreme iako na kraju nisam izašla na polaganje.

Za razliku od GRE testa koji mi je bio puno naporniji i dosadniji, IELTS test ima jako puno praktično primenljivih aspekata koje i dan danas koristim.

Pričanje, pisanje, čitanje i slušanje engleskog jezika je veština koja će nam uvek biti od koristi – sve i da ne upišemo Univerzitet u inostranstvu. (na kraju teksta je i esej koji to pokazuje 😀)

Učenje i uživanje u procesu može da bude samo po sebi cilj. Bez polaganja ispita i dobijanja ocene.

KAKO DO POPUSTA ZA PRIPREME ZA IELTS TEST?

Ovaj tekst je kreiran u okviru saradnje sa Merryland školom i predstavlja moje iskreno mišljenje o čitavom procesu i pripremi.

Ukoliko se odlučiš da se pripremaš u Merryland školi, možeš podeliti da si kod mene na blogu pronašao/la tekst i saznao/la za detalje i dobićeš 5% popusta na pripreme.

OMILJENI ESEJ ZA IELTS TEST

Za kraj, delim jedan od omiljenih eseja na temu bajki, koji sam napisala tada:

Firstly, most of the fairy tales suggest that after characters have faced a certain challenge, they lived happily ever after. The idea that happiness can be a constant thing leads to an illusion in later ages. Moreover, a vast majority of people tend to focus their efforts on overcoming a certain situation with a desire to have stability afterwards and evade pain.

Some people would say that the fairy tales have extremely positive impact on a development of a child and that best way to teach children about life would be through fairy tales. Whereas there are in general some important aspects that fairy tales cover, I believe that they do harm for our emotional health for several reasons.

Furthermore, the ever-lasting standard for happy life remains unfulfilled and instead of enjoying the present moment people most often focus on what’s next.

Additionally, characters in fairy tales are often defined as good or bad leading that a person is defined by its action. No one could dispute the fact that all the people make mistakes. Moreover, there is no person who absolutely all the time acts on a right way. Hence, polarization of characters prevents people from seeing the both sides of a person – good and bad. In the later years of life, one can be defined as a bad guy only as a result of acting once on a wrong way.

To conclude, although fairy tales help a child develop ideas of important life values, they have a significant negative impact on future perspectives about relationships and people in general. Picturing people as good or bad and portraying the happy end as something that a person should look for leads to a life in illusion with constant disappointment. 

Šaljem puno podrške na tvom putu i nadam se da ti je koristilo moje iskustvo pripreme IELTS testa u Merryland školi. Srećno u pripremi! 😀

Ako ti je potrebno da se pripremaš za GRE test, pročitaj i:

5