Pre par dana sam bila na zanimljivoj radionici o ženskim arhetipovima koje svaka žena prolazi (ili bi trebalo da prolazi kroz život).

Za ovaj koncept sam čula tek nedavno. U okviru TaoTantričkog ciklusa Ane Novaković koji sam prošla, povezala sam se po prvi put sa ženskom cikličnošću, mesečevim menama. Bolje sam razumela promene koje osećam u različitim fazama menstrualnog ciklusa. 

Nadogradnja znanja je bilo upoznavanje sa arhetipovima device, majke, divlje žene i šamanke (mudre žene) koje ‘žive’ u svima nama. 

U zavisnosti od faze, meseca koji je bio kada smo rođene, možemo proveriti koji je naš dominantan arhetip. On će se kroz život najviše isticati, u njemu se možemo i zaglaviti.

Cilj je da sve arhetipove integrišemo i živimo, jer su svi korisni.


ARHETIPOVI ŽENE KOJI SU MENI PRIVUKLI PAŽNJU

Devica je mlada u srcu, puna optimizma, energije, bezbrižna. Ona je odraz nezavisnosti, snage i samopouzdanja. Device sijaju, lako su povezane sa Univerzumom. Ovo je arhetip koji se dominantno slavi u trenutnom društvu. Utiče na to da se žene nekada ‘zaglave’ i predugo zadrže samo u jednom arhetipu.

Majku odlikuje kreativnost, nega i pažnja (prema sebi i drugima). Arhetip majke je u trenutnom društvu orijentisan pretežno na gajenje dece, ali je on puno više od toga. Majka nas uči da negujemo, ali ne da kontrolišemo. Ona podržava i daje nam sve što je potrebno za rast i razvoj. Onda se povlači pružajući priliku za separaciju i slobodu. Veliki broj žena u velikoj meri svoj život posveti majčinstvu i davanju društvu, zaboravljajući na svoje potrebe. Ali ne može se dati ono što nemamo. Stavljanje sebe na prvo mesto i briga o sebi nije luksuz, već osnova.

Arhetip divlje žene je najizraženiji u predmenstrualnoj fazi, kada se podižu emocije i dolazi do različitih promena raspoloženja. Kada žene ispoljavaju osećanja koja nisu ‘racionalna’ ili primerena ženama – onda se ona stavlja u kontekst ‘onih dana’. To su trenuci kada se borimo sa divljom ženom u nama, koja želi da se čuje i vidi. Divlja žena nas poziva da osetimo bol i obratimo pažnju na to odakle dolazi. Jer je to jedini način da stvarno prebolimo i iscelimo stare rane. Ona traži od nas da stanemo, reflektujemo prethodna iskustva, prihvatimo i naučimo iz toga. Ovo je način da se razvijamo i idemo dalje.

Mudra žena (šamanka) predstavlja gubitak lepote, plodnosti i pokretnosti – svega što današnje društvo vrednuje kod žena. Ona ima potrebu da uspori. Fizički i mentalno, postaje introspektivna, nekada i osećajnija. Ako usvojimo lekcije u toku svoje faze divlje žene, u arhetipu šamanke se ta znanja pretvaraju u mudrost. Važno je da usporimo, budemo strpljivi. Sačekamo da se znanja i iskustva integrišu.

Mudra žena izlazi iz nas u toku menstrualnog krvarenja. Nije neobično da je ovaj arhetip trenutno najmanje izražen kod žena, kada se menstruacija posmatra kao nešto ‘prljavo’, a od davnina je slavljeno. Šamanka je duboko povezana sa svojom unutrašnjom mudrošću i intuicijom, koja nas može voditi do sledeće faze razvoja i poglavlja u našim životima. I dodatno pružiti saosećanje i vodjstvo drugim ljudima oko nas. Posebno drugim ženama.

Da li si mogla da se povežeš i dominantno prepoznaš sa nekim od arhetipova? 

Dobra stvar je da ih sve imamo u sebi. Da prateći svoj menstrualni ciklus i mesec, možemo da osvestimo i prepoznamo koja žena u nama želi da se izrazi sada. 

Koji arhetip ti je dominantan po rodjenju, možeš saznati ako proveriš u kojoj je fazi mesec bio na dan tvog rodjenja.

I ukoliko je to bio:

Mlad mesec – devica

Pun mesec – majka

Novi mesec – šamanka

Zadnja četvrtina – divlja žena

Ukoliko te dublje zanima ova tema, predlažem da istražiš Anin nalog i prijaviš se na narednu radionicu koju održava sa psihologom Nevenom


MOJA UČENJA IZ OVOG PROCESA

Tačno sam mogla da prepoznam da mi je devica dominantan arhetip, i da je taj moj fićfirić duh sveprisutan. 

Takodje, primetila sam da se u prethodnih 5 godina u meni budio jedan po jedan arhetip. Majka sa odlaskom u Afriku, divlja žena sa odlaskom na psihoterapiju i mudra žena kroz radionice, njuzletere gde delim svoja učenja iz procesa. 

Najzanimljivije mi je to što nakon osvešćivanja arhetipova, na dnevnom nivou osetim kada sam:

  • u arhetipu majke (ako imam potrebu da negujem i brinem o drugima ili kreativno stvaram), 
  • arhetipu divlje žene (kada sam samo svoja, slobodna i jasna u postavljanju granica, komuniciranju onoga što mi prija ili ne prija), 
  • kada sam u arhetipu device (kada sam vesela, razigrana, blesava, nepripadajuća) i 
  • kada sam u arhetipu šamanke – kada mi treba da se osamim, budem umirena, sagledam stvari iz novog ugla i prenesem znanja onima koji ga traže od mene. 

Nadam se da ti je ova tema da li znaš u kom si arhetipu žene bila zanimljiva. Da si stekla neke nove ideje i uvide o sopstvenoj cikličnosti (ako si žena), a ako si muškarac – možeš istražiti i svoje arhetipove ovde.

Ako voliš da učiš i razvijaš se, istraži knjige koje su me najviše inspirisale u nastavku:

3