Durmitor je planina koja može da zadovolji različita čula i potrebe – od slasnih, domaćinskih obroka, preko spa centra pod vedrim nebom, do uživanja u čarobnoj prirodi na konjima.

U nastavku saznaj šta sve može da se doživi za 5 dana na Durmitoru uz predlog lokacija i aktivnosti po danima, kao i kako da se uklopiš u budžet od 250 evra po osobi (ako vas je dvoje i idete kolima).

PUT DO DURMITORA

Udaljenost Beograd – Žabljak iznosi 350 km i putuje se oko 6 sati. Nama je laganom vožnjom, bez ikakve žurbe i sa kraćim pauzama bilo potrebno sedam.

Do Durmitora smo išli kolima i to auto-putem Miloš Veliki do Čačka, pa onda preko Zlatibora do graničnog prelaza Jabuka.

Na granici nije bilo žive duše. PCR test vam za Crnu Goru nije potreban.

Nakon prelaska granice nas je dočekao savršen zalazak sunca i fin put koji je trajao samo par kilometara. Sva sreća pa su nam na granici rekli da se putevi rade, pa smo u startu bile obazrive i pažljive. Ima dosta delova gde se ne vidi da je put niži i može da se upadne u rupe. Prva destinacija nam je bio Hotel Polar Star na Žabljaku.

SMEŠTAJ: HOTEL POLAR STAR

Hotel Polar Star se nalazi na Žabljaku u podnožju Durmitora (na nadmorskoj visini od 1456 m). Ovaj hotel smo izabrale kako bismo po prvi put isprobale uslugu plaćanja digitalnim vaučerom credit holiday.

Preko credit holiday platforme možete uzeti digitalni vaučer za 200€ i za taj novac obezbediti 4 polupansiona za dve osobe na Durmitoru – što je baaaš povoljna cena. Možete ga iskoristiti za 3 godine, ali moj predlog vam je da čim ugrabite produženi vikend zbrišete na ovu turu.

Čim smo zakoračile u lobi hotela osetio se mir i tišina. Kako u enterijeru preovladava drvo, odaje vam utisak topline i ušuškanosti. Sobe su prostrane, a pogled sa prozora božanstven. Zelene površine dominiraju i prostiru se dokle vam oko doseže, a na obroncima planina ima još snega.

Što se tiče hrane, za doručak je trpeza bila organizovana u vidu švedskog stola, dok se večera birala iz menija.

Moja preporuka vam je da obavezno probate kačamak – kako sam ovde najbolji do sada jela!

U okviru hotela nalazi se i Wellness centar. Kao posebni doživljaj napolju njegovo veličanstvo Hot Tub o kome će detaljnije biti reči u nastavku.

Budžet: 150€ (digitalni vaučer 100€ po osobi + troškovi prevoza 50€ po osobi)


KAKO DO POVOLJNOG SMEŠTAJA NA PUTOVANJIMA?

http://creditholiday.com je sajt na kome možete kupiti vaučer za top hotele širom Crne Gore, ostvariti popuste i preko 500€ za noćenja i dobiti poklone poput masaža, večera, boca vina za sobu.

Kako se koristi creditholiday platforma:

  1. Izaberite željeno mesto i hotel,

2. Kupite jedan ili više vaučera za taj hotel. Možete i npr. svakog meseca uzimati po vaučer i na taj način plaćati na rate odmor.

3. Kontaktirajte hotel i rezervišite smeštaj za željene datume. Navedite da ste korisnik credit holiday vaučera kako biste iskoristili dodatne pogodnosti. Uz 1 kupljeni vaučer za Hotel Polar Star na Žabljaku dobija se boca vina, za dva ili više vaučera večera.

4. Kada završite sa uslugama u hotelu, pokažite vaučer osoblju i iskoristite ga umesto novca. Ukoliko je vaš račun veći od iznosa vaučera, doplaćujete u kešu ili karticom-po želji.

Vrlo je jednostavno. Meni se dopada to što na ovaj način isplaniram unapred okviran budžet za putovanje. Mogu da odvajam mesečno novac za neki baš top hotel koji mi se dopada i nešto uvek dodatno dobijem.

Za sada su svi hoteli na sajtu https://creditholiday.com u Crnoj Gori. Dobra stvar je da za Crnu Goru trenutno nije potreban PCR test i nema karantina.

DURMITOR PRVI DAN: CRNO JEZERO

Posetu Durmitoru započinjemo šetnjom Crnim jezerom, koje je i turistički centar Durmitora. Crno jezero se sastoji od Malog i Velikog jezera. Zajedno čine najveće i najpoznatije jedno od 18 ledničkih jezera Durmitora. Uživanje je uz cvrkut ptica prošetati 3.6 km dugom pešačkom stazom oko jezera i imati laganu rekreaciju.

U maju, i dalje ima snega i bljuzgavice. Preporučljivo je nositi adekvatnu obuću za te prilike.

Mi smo se malo prošetale i svratile na čaj i palačinke u restoran na obali. Nije bilo žive duše. Odlična prilika za mir i punjenje baterija.

Ulaz u NP Durmitor se plaća 3€. Ako imate sreće i dođete u pravo vreme (negde u maju), možete prisustvovati prirodnom fenomenu nakon topljenja snega izbije vrelo Čeline – koje u belim slapovima uleće u Crno jezero. Po preporuci direktora Hotel Polar Star došle smo da ga vidimo, ali smo na kraju dobili informaciju da Čeline još uvek nije izbio.

Budžet: 28€ ( ulaznica za NP Durmitor 3€ + džeparac za palačinke i čaj 25€)


DURMITOR DRUGI DAN: VIDIKOVAC ŠTUOC I KANJON TARE

Durmitor po mom mišljenju je planina sa najlepšim pejzažima leti. Ta idila zelenila, cveća, krava i ovaca na pašnjacima, sa sve čobanima i planinskim kućicama izgleda kao da je iz kataloga.

U maju, kako i dalje ima snega, možete doživeti smenu 4 godišnja doba u jednom danu.

Ujutru nas je dočekalo sivo nebo i miks kišice i snega – bljuzgava jesen. Pola dana smo presedele u hotelu, da bismo onda odlučile da produžimo put vidikovca Štuoc i kanjona Tare. Tamo nas je dočekalo čudo prirode – buđenje proleća. Šafran se promilio ispod tek otopljenog snega, nagoveštavajući da je kraj zime.

Na samo 2 km dalje, nailazimo na snežne nanose visoke preko 3 m. Ciča zima! Morale smo da se zaustavimo, osmotrimo – neke da se popnu na vrh brega (ja), a druge da šutnu nanos -Marija :)).

Kako do ovog mesta? Pratite na googlemaps vidikovac kanjon Tare i nakon prevoja sa pogledom na Štuoc, nailazite na ove nanose.

DURMITOR TREĆI DAN: MONTENEGRO HORSE RIDING TURA

Od svih adrenalinskih stvari koje sam probala – a tu je i bandži, skakanje iz aviona, paragliding, ferata, kanjoning, planinarenje, meni je jahanje konja i dalje iskustvo koje me najviše plaši i oduševljava u isto vreme.

Istraživanje prirode na konju daje novu perspektivu i ovog puta je bilo jahanje do Ribljeg i Vražjeg jezera, preko jezerske visoravni.

Montenegro horse riding organizuje različite ture – od 1h, do višednevnih. Naša je trajala 4h (umesto planirana 3h) koštala je 40€, a iskustvo je neprocenjivo.

Predeli koji se vide izgledaju kao da ste u Austriji i Švajcarskoj. Krivudave ispresecane rečice, močvarno tlo u koje propadaju kopita, pogled na snežne vrhove Durmitora, krave i ovce koje pasu na pašnjacima – idila iz filma.

Priprema vam nije potrebna – ovo može da iznese čak i neko ko nikad nije seo na konja.

Nemojte ovo propustiti ako dolazite na Durmitor ili prolazite pored. Svaki deo vašeg bića će vam reći hvala (osim guze koja boli, ali prođe posle par dana) 🙂

Žarko i Ana su kao vodiči sjajni, ispričaće vam zanimljive priče o nastanku jezera i upoznati vas sa Durmitorom iz ugla lokalaca.

Budžet: 40€ (horse riding tura)

DURMITOR ČETVRTI DAN: HOT TUB NAPOLJU

U sred livade, ispod breze ležati u vrućoj vodi, dok grgoću mehurići i gledati u smrznute vrhove Durmitora – iskustvo je za poželeti i raj za svaki deo tela. Možda najviše za dušu!

Da biste koristili hot tub i spoljnu saunu u Hotel Polar Star potrebno je da najavite dan unapred – kako se loži i voda zagreva, kao i da doplatite 30€. Cena je po satu u letnjoj sezoni bez obzira na broj osoba.

Bez obzira na doplatu, ovo je nešto što bih svima preporučila kako je jedinstven ugođaj. I to bi bio moj razlog broj 1, zašto bih se iznova vraćala u Hotel Polar Star.

Budžet: 15€ (Hot Tub)

DURMITOR PETI DAN: ŠTA POSETITI U OKOLINI?

Na oko 3h vožnje od Durmitora nalazi se Virpazar – malo mesto na Skadarskom jezeru, u kojem možete provesti dan uživajući u vožnji kajakom i poseti vinariji.

VOŽNJA KAJAKOM SKADARSKIM JEZEROM

Skadarlake Kayaking organizuje različite kajak ture – 10€ po satu se plaća za dve osobe, 30€ za ceo dan. Dodatno se kupuje ulaznica za Nacionalni park koja je 2€ po osobi za kajak.

Mi smo uzeli kajak na 1,5 h i tura nam je bila baaaš lagana i prijatna. Na početku smo imali kratku obuku kako se vesla. Čak iako niste nikada probali kroz 15-tak minuta ućićete u štos.

Jezero je mirno i iako je bilo vetrovito nije nam bilo naporno da veslamo. Provozali smo se kroz dva rukavca, i uz to na sred jezera odmorili i uživali na suncu. Idealno je doći ovako na proleće, kada je lepo vreme, dok se leti može i kupati.

Ako želite da pomazite lokvanj, dodirnete vilinog konjica, vidite vodenu zmiju ili se upoznate sa preko 20 vrsta ptica – ovo može biti avantura za vas!

Kao bonus dobijate dobru zabavu sa prijateljima, rekreaciju na vodi, tamniji ten i uživanje u prelepoj prirodi.

Budžet: 5€ (kajak tura)

POSETA VINARIJI MAŠANOVIĆ

Winery Mašanović se nalazi takođe u Virpazaru i nakon vožnje kajakom – ovde smo imali degustaciju vina uz lagani ručak.

Degustacija 4 vina, sa rakijom dobrodošlice, košta 10€, što je baš dobra vrednost za novac. Pored vina, u ponudi je i 7 vrsta rakija – pa kome je gušt, može svašta da proba.

Generalno nisam neki ljubitelj žestokih alkoholnih pića, međutim kako vinarija Mašanović ima u ponudi rakije od kivija i nara, rekoh sebi: Da barem probam nešto za šta nikad nisam čula.

I dalje rakija nije moj fah – ali jeste i dalje neobična.

U ponudi imaju 8 različitih vrsta vina, od kojih mi je najlepše bilo vino Tre Sorelle – dezertno i slatkasto.

Bilo bi dobro da se najavite unapred i kažete da želite i hranu, kako bi vam domaćini pripremili zakusku. Mi smo sa tim zakasnili, pa smo u svojoj organizaciji iz lokalnog Voli-ja napravili trpezu i ugođaj.

Ako ste u mogućnosti da prespavate ovde negde, to je idealno, a ako ne jedna osoba najbolje da ne pije. To sam u ovoj situaciji bila ja. 🙂

Budžet: 10€ (degustacija vina)

Nadam se da će vam ovaj Durmitor vodič: 5 dana za 250€ koristiti i pomoći oko uštede putovanja, kao i oko same organizacije. Radujem se da čujem vaše utiske. 😀

Boravak u prirodi po ovim vrelim danima učiniće da se osećate sveže i preporođeno, da odmorni započnete još jednu radnu nedelju predlažem vam da pogledate:

0