Putovanje na Kipar, kada sam po prvi put imala priliku da radim kao digitalni nomad, sa različitih lokacija, inspirisao me je da podelim svoje iskustvo, kao ideju za kreiranje ovakvog životnog stila i za sebe.

Svako od nas može u 21. veku da stvori posao koji voli. Pitanje je samo da li smo spremni da platimo cenu koju promena posla, a možda i načina života nosi.

Posao koji radimo sa ljubavlju može da nam ulepša život i učini da se osećamo ispunjenije.

Znam da nije lako krenuti u novu karijernu avanturu ako te trenutni posao ne ispunjava. Na ovaj put sam se usudila da krenem pre dve godine. Iako je pun izazova, u njemu uživam jer me je odveo i do različitih delova sveta, i bliže sebi i svojim potrebama.


U današnjoj priči ću podeliti iskustvo digitalnog nomada iz mog ugla. Učenja koje mi je doneo put od nacionalne brend menadžerke, do brend konsultantkinje koja slobodno upravlja svojim radnim vremenom. Daću ti ideje na koji način, pomoću kojih alata i platformi možeš da pronađeš savršeni remote posao za sebe, uživaš u radu sa različitih lokacija i organizuješ vreme pod svojim uslovima.

Ako sam mogla ja, verujem da ćeš moći i ti 🙂

NIKO NE MOŽE DA ZNA ŠTA TI ŽELIŠ, DOK TO NE ISKOMUNICIRAŠ

Dok sam radila u Red Bullu, mislila sam ‘nema šanse da bi mi neko dozvolio da ne radim iz kancelarije’. Da nevolja bude veća – nikada nisam pitala ili iskomunicirala da bih za početak volela da probamo taj režim rada. Kada sam pregovarala za posao u Novak Đoković Fondaciji, prva stvar je bila da otvoreno iskomuniciram ono što želim. Tj. da mogu da radim odakle god, da imam fleksibilno radno vreme i da odgovaram za rezultate. Ovo sam tražila jer znam svoje kapacitete i zato što sam spremna da preuzmem odgovornost da isporučim dogovoreno.

Nije bilo lako ovo prevagnuti preko usana. Iako sam to dugo želela, bila je potrebna hrabrost da izgovorim naglas. Dodatni izazov je bio sada, po kupovini karte za Kipar –  to i živeti stvarno. Kao da sam još jednom trebala da sebe pitam: Jel sam ja za to spremna? Hoću li uspeti?

Istina je da ne znam, ali da želim da probam.
 
Akcija: Bilo da radiš u firmi trenutno ili tražiš posao – važno je da za sebe definišeš šta tačno želiš. Nikad se ne zna da li možda sa postojećim poslom možeš da ostvariš svoj san! Pre nego što pronađeš izgovore zašto nešto neće funkcionisati, zapiši šta bi činilo tvoj život lagodnim, lepim i ispunjavajućim. Kada ovo znaš, svaki sledeći korak je mnooogo jednostavniji 🙂

ŠTA ZNAŠ DA RADIŠ?

Remote poslova ima dosta. Za početak razmisli o tome koje veštine imaš trenutno i koje se mogu koristiti digitalno. To može biti prevođenje, časovi engleskog, vođenje društvenih mreža, kreiranje digitalnih strategija, držanje online edukacija, copywriting, istraživanje tržišta…

Sajtovi koje sam koristila za istraživanje remote poslova su Upwork, Glassdoor, Unsettled. Marie Forleo je takođe imala par oglasa za posao u svom timu, možeš se priključiti na njen njuzleter pa i tu pratiti. Pored toga, Nikolina (@virtuelniasistentmentor) sprovodi obuku za virtuelne asistente.Ona ti može pomoći da stekneš neophodne veštine i savladaš alate koji su važni za online poslove.
 
Alati koje ja koristim su SproutSocial (za vođenje naloga na društvenim mrežama), Canva (za dizajniranje vizuala – kurs o Canvi je ovde), Adobe Lightroom (za sređivanje slika) i Adobe Premiere Pro (za editovanje videa). Svaki od ovih alata traži vreme dok shvatiš kako funkcionišu, ali nije nemoguće naučiti ih. I svakako kroz iskustvo se najbolje vežba. Pored toga tu su i Google Docs, Google Drive i Google Forms koji su neizostavni deo.
 
Akcija: Popiši aktivnosti u kojima uživaš i programe koje za sada koristiš. Razmisli koje bi to poslove mogao/la da radiš uz trenutne veštine, a za koje bi ti bila potrebna dodatna obuka.

ISTRAŽI MOGUĆNOSTI

Kada sam krenula da razmišljam o poslovima koji bi mogli da se rade remote, prvo šta sam krenula da istražujem bio je UpWork. Ovo je jedna od najjednostavnijih platformi gde doslovno ako znaš da kucaš na laptopu možeš da zaradiš pare preko mini poslića. Na toliko jednostavnih poslova sam tamo naišla, koji su mi otvorili oči da nijednu svoju veštinu ne podrazumevam. Ovaj vid posla je freelance, nije toliko siguran i zavisi kako od tvog angažovanja u prijavljivanju na poslove, tako i od recenzija klijenata.

Ukoliko imaš naprednije znanje i želiš da radiš za internacionalne kompanije, na Glassdoor sajtu možeš u pretrazi definisati da ti šalju poslove iz oblasti marketinga, finansija, IT-ja… (koje god sfere) i prijaviti se. Jedan od najsvežijih blog tekstova na Glassdoor-u je 22 kompanije koje nude remote poslove – možda se iznenadiš kada shvatiš da već sada možeš za neke da se prijaviš.

Ako želiš da se povežeš sa zajednicom remote kolega, predlažem ti da istražiš Unsettled sajt koja ima genijalnu ideologiju, retreat-ove svuda po svetu i odlične njuzletere u kojima sam pronalazila nove perspektive i remote poslove.

Akcija: Predlažem ti da probaš da se prijaviš na jedan part-time posao koji je remote i vidiš da li ti odgovara taj ritam rada.

Ako ti treba savet oko organizacije vremena možeš pogledati ovde:https://dijanakocic.com/12-saveta-za-bolju-organizaciju-vremena/


Nije remote/freelance posao za svakoga… 

Čim te ova tema zanima, verujem da treba da pratiš svoj osećaj. Ali ono što je važno da znaš, biti sam svoj gazda, preuzeti odgovornost za rezultate, svoje vreme, konstantno pokazivati inicijativu i planirati budžet – nije nešto što možeš videti na društvenim mrežama.

Ovaj glamur čini da se često probudim uznemirena, jer nisam sigurna da li ću sve stići. Ne želim da te ovo obeshrabri, već da ti samo da celu sliku na osnovu koje možeš razumeti da svaki posao ima svoje dobre i loše strane. Na nama je da svesno, odgovorno donesemo odluku o onome što nam najviše prija trenutno.

Verujem i da nam se prioriteti u životu menjaju. Ono što volimo danas – vrlo verovatno neće biti isto ono što ćemo obožavati za godinu dana 🙂

Volela bih da čujem i tvoje utiske. Da li već radiš remote i šta su dobre i loše strane ovakvog vida angažovanja za tebe? Da li ti je priča Digitalni nomad: iskustvo iz mog ugla, pomogla da se više približiš poslu koji voliš? Piši mi u komentarima 🙂

Saznaj koja su to omiljena mesta za rad kada želiš da promeniš i ulepšaš svoju dnevnu rutinu:

3