Skidanje dioptrije je iskustvo o kojem pre par godina nisam ni razmišljala. Nekako mi je bilo daleko. Ideja da mi neko nešto radi na telu mi je bila previše strašna. 

Medjutim… perspektivu sam promenila ove godine.

MOJE ISKUSTVO: KAKO SAM SE ODLUČILA ZA SKIDANJE DIOPTRIJE? 

Kada sam pre 10 godina skapirala da bi mi trebale naočare – baš sam se rastužila. Osetila sam se kao da sam ’hendikepirana’ da vidim sve detalje sveta oko mene. Mislila sam: To je to! Nikad više neću videti svet istim očima.

O laserskoj operaciji nisam ni razmišljala, jer nisam znala da sa mojom malom dioptrijom (–1,5) mogu uopšte da budem kandidat.

Sočiva sam pokušala da nosim pre par godina i to najmekša, međutim nisu mi prijala. Oči su mi se sušile, pa sam nakon mesec dana odustala i vratila se na naočare.

Naočare sam uglavnom nosila kada vozim ili kada baš želim da vidim svet oko sebe – npr. Kada gledam žirafe.

Prošle godine sam razgovarajući sa drugaricom koja radi na Miloš klinici spomenula dioptriju. Sa novim uvidima, počela sam da razmišljam o ovoj intervenciji.


PRVI PREGLED

Prvi pregled sam imala u oktobru. Tada su mi ustanovili da ne postoje prepreke koje se tiču oka i laserske intervencije. To mi je bio znak da krenem da razmišljam aktivnije. U martu su se sklopile kockice da sam sebi ovo mogla i da omogućim.

Proces je bio relativno jednostavan:

  • Oktobar, prvi pregled
  • 12. mart, zakazana intervencija pre koje je bio još jedan dodatni pregled
  • 13. mart, prva kontrola
  • 16. mart, druga kontrola
  • Naredne kontrole su za mesec, 3 meseca, 6 meseci i godinu dana.

SKIDANJE DIOPTRIJE: ISKUSTVO I PROCES PRE INTERVENCIJE

Pre same intervencije, potrebno je uraditi različite analize oka. One se sprovode za kratko vreme na više različitih aparata. Ovaj proces traje 15-ak minuta ukupno.

Nakon toga, imala sam razgovor sa doktorkom oftamologije Katarinom Misailović. Predočila mi je sve detalje o dve različite intervencije FEMTO Lasik i PRK koje se izvode u okviru Miloš klinike.

PRK metoda je neinvanzivna metoda, radi se jednim laserom. Podrazumeva uklanjanje površinskog sloja (epitela) oka na kojem je nastala ogrebotina, koja nam pravi distorziju onoga što vidimo. Oporavak nakon ove intervencije je neprijatan. Dobra stvar je da traje 2-3 dana i nakon toga čovek se vraća redovnom životu.

FEMTO LASIK metoda se radi sa dva lasera. Podrazumeva stavljanje vakuma kojim se raslojava rožnjača. Odizanjem gornjeg sloja se oslobađa centralni deo tkiva, gde se laserom ukloni dioptrija. Intervencija je potpuno bezbolna. Međutim, mesto raslojavanja zauvek ostaje manje otporno na mehaničke udare.

Obe metode su učinkovite u 99% slučajeva, tako da kriterijumi mogu biti:

–        Podnošljivost bola,

–        Sklonost prema aktivnim sportovima gde može da dođe do bliskog kontakta sa očima,

–        Cena (Lasik je skuplja od PRK).

Nije svaki pacijent u prilici da bira, već je moguće da se određeni tip lasera ne preporučuje zbog debljine rožnjače.

U mojoj situaciji, dobila sam priliku da biram. Kako sam znala da je PRK mnogo bolnija, odlučila se za FEMTO Lasik. Odluku sam donela u čekaonici, tik pre intervencije.

SKIDANJE DIOPTRIJE MILOŠ KLINIKA: CENA

90 eur je priprema (sve analize), 650 eur je FEMTO Lasik metoda (po oku), dok je PRK 450 eur po oku.

Dobra stvar je da se na sajtu Miloš klinike može jednostavno zakazati pregled OVDE. Možete se informisati o doktorkama Tatjani Mrđi i Katarini Misailović koje izvode intervencije.

PRE-OPERACIJE

Pred skidanje dioptrije, pije se bromazepan (kako bi se osoba umirila) i analgin (protiv bolova). Nakon 10-ak minuta, ide se u deo ispred operativne sale. Oblači se odelo za operacije, stavlja se kapica na glavu i obuvaju se cipele.

Nisam očekivala da se priprema čovek kao za pravu operaciju, ali definitivno jeste.

Ovo je bio trenutak kada sam se malo uplašila. Shvatila sam da idem na pravu operaciju – a ne samo na laser koji zamišljam kao zrak u crtaćima.

Nakon sterilizacije oka jodom, stavljaju se kapi koje su anestetici i ulazi u salu. U toku cele operacije, osoba je budna i leži.

KAKO IZGLEDA OPERACIJA SKIDANJA DIOPTRIJE?

Kako se kod FEMTO Lasik metode koriste dva lasera, prvo sam ležala ispod lasera koji je vakumski odigao deo rožnjače. Ovaj proces nije baš prijatan, jer je potrebno držati oko otvoreno sve vreme i malo je čudno. Dobra stvar je da sam bila pod dejstvom bromazepana, pa sam bila mirna kao bubica.

Uopšte mi nije bilo strašno.

Disala sam mirno i lagano – pa je tako i proces tekao. Na jednom oku je bilo potrebno 3 puta staviti vakum. Toje bilo više puta neprijatno – ali ne i bolno.

Sjajna stvar je da doktori sve vreme razgovaraju sa vama, vrlo smireno i uravnoteženo.

Posle prvog lasera, ustala sam i prešla da legnem ispod drugog lasera. Nije bilo nikakvog bola, niti distorzije vida u tom trenutku.

Pre početka intervencije na drugom laseru, trepavice i kapci se lepe tako da ne može da se trepće. Radi se prvo na jednom, pa na drugom oku i sam proces nije bolan.

Drugi laser podrazumeva da se gleda u zelenu tačku, dok laser ’pali’ nešto na oku. Rekli su mi samo da dišem na usta, jer miris može biti neprijatan. Uradila sam kako su mi rekli, pa ne znam koliko je to neprijatno.

U jednom trenutku su mi dodali još malo anestetika, jer sam osetila kada mi je doktorka pipnula oko nekom pincetom.

U suštini, nije bilo teško gledati, niti ispratiti sva uputstva. Cela intervencija traje oko pola sata, nakon koje se sedi 5 minuta ispred sale i pola sata u čekaonici. Kada se izađe iz sale, vid je malo zamagljen. Deluje kao da se gleda kroz naočare pod vodom koje su zamaglile.

Dok sam sedela u čekaonici, dobila sam veštačke suze/kapi da stavljam na svakih 15 minuta, kako bi se oko vlažilo.Dali su mi i antibiotik koji se stavlja kada se dođe kući. Nakon pola sata anestezija popušta, pa oči počinju da peckaju i nije toliko prijatno za gledanje. Kada je doktorka još jednom pogledala i potvrdila da je sve OK, otišla sam kući.

Ne bih preporučila da vozite, jer nije vid najbolji

NAJGORI DEO INTERVENCIJE

Ako ste pročitali sve prethodno, shvatate da sama laserska intervencija nije uopšte bolna i lagana. Ono što nije bilo udobno i prijatno je proces dva sata nakon intervencije.

Kada sam došla kući, osećala sam se malo umorno i ošamućeno pa sam samo zatvorila oči i dremnula. Probudila sam se 2h kasnije sa groznim osećajem u očima. Tupi bol između sipanja živog peska i zabadanja šiljaka mi je probijao glavu, nisam mogla da gledam i samo sam plakala.

Najveći problem je bio to što sam bila sama kod kuće, potpuno bespomoćna da bilo šta uradim. Nisam mogla da gledam na telefon, da otkucam poruku, pozovem, koliko su mi suze lile i koliko mi je bilo teško. Nekako sam pozvala mamu i spasila se.

Mislim da je jaaaako važno da jedna osoba bude ceo taj dan uz vas. Ovo nije bezazleno iako je laser u pitanju.

Konsultujući se sa glavnom sestrom, saznala sam da je problem nastao jer nisam sipala kapi na 15 minuta. Oči su mi se sasušile i suzni kanali su se aktivirali da se ’sanira’ povreda nastala laserom na oku. Ovo jeste bilo grozno, ali je trajalo samo 2 sata. Nekako sam izdržala sipajući kapi u oči i ležeći u krevetu. Već do kraja dana sam bolje videla i mogla da funkcionišem normalno.


SKIDANJE DIOPTRIJE: ISKUSTVO DAN NAKON OPERACIJE

Ujutru mi je vid bio bistriji. Delovalo mi je nerealno da svet može da izgleda bolje i življe za samo jedan dan.

Vožnjom do klinike, oduševljavala sam se registarskim tablicama u daljini koje sam mogla da pročitam. Kontrola je trajala kratko i ovog puta je bila u Miloš klinici na Vračaru, kod doktorke Tanje Mrđe koja je prijatna, fina i ohrabrujuća žena.

Terapija se proredila – pa sam antibiotike stavljala umesto na 2h, na 3h, kapi i dalje učestalo po potrebi.

ŠTA NE SME DA SE RADI NAKON INTERVENCIJE?

Nije dozvoljeno dodirivati oči, stavljati šminku, umivati se ili stavljati masku. Oči ne treba da dođu u dodir sa sapunicom ili bilo kojom tečnošću osim kapi. To može da bude izazovno ako idete na posao, ali prođe posle par dana.

ŠTA MOŽE DA SE RADI NAKON INTERVENCIJE?

Odmah nakon intervencije možete da kuckate poruke, gledate u ekran. Nema osećaja zaslepljenosti, mada možete osećati boluckanje u glavi. Ja sam dan nakon intervencije imala online edukaciju. Slušala sam je 6h na laptopu i nije bilo nikakvih nuspojava.

MOJ UKUPNI UTISAK I PREPORUKE

  • Kada sam išla na skidanje dioptrije imala sam ideju da je to nešto lagano, čim je laser u pitanju i kako nema krvi. Ipak, ovo nije tako bezazleno – iako nije bolno. Ceo proces izgleda kao prava operacija pa sam se tako i osetila.
  • Doktorke Katarina Misailović i Tanja Mrđa su vrlo profesionalne, detaljne, pozitivne i ohrabrujuće žene. Osećala sam se kao da sam u proverenim rukama. Imala sam apsolutno poverenje da će sve biti u najboljem redu.
  • Laserska operacija skidanja dioptrije je bezbolna intervencija, ali deo nakon, za mene nije bio. Vrlo je individualno kako će vaše oko i telo reagovati. Dobro porazgovarati sa više osoba da se ne biste uplašili ako osetite peckanje, bol ili slično. Meni je puno koristilo to što sam se čula sa drugaricama koje su imala slična iskustva. One su me ohrabrivale da će ovo najgore da prođe.
  • Osećaj da vidite sve jasno je baš WOW. Meni vredi. Nestvarno mi je da je tehnologija tako napredovala. Za sat vremena intervencije može da nam omogući da vidimo svet sa svim dubinama.
  • Obavezno planirajte da imate blisku osobu pored sebe u toku celog ovog dana. Značiće vam.

Nadam se da vam je moje iskustvo skidanja dioptrije bilo korisno. Da vas je ohrabrilo i pomoglo da sagledate stvari iz nekog drugog ugla.

Srećno! Podeli i svoje iskustvo vezano za skidanje dioptrije u komentarima.

I dalje se plašiš? Pročitaj koje sve faze stoje na putu od ideje do cilja:

7