Dobra organizacija vremena je važna iz više razloga. Jedan je jer nam omogućava da fokusiranije idemo prema svojim ciljevima, drugi može da bude osećaj zadovoljstva i ponosa jer ispunjavamo željeno a krajnji cilj je mir sa sobom da smo dali sve od sebe i da smo ponosni na realizovano.

Kako da stignem sve što zamislim? Kako da ne odugovlačim sa onim što zamislim da uradim? Odakle da počnem sa beskrajne ‘to do’ liste…

Često mi se čini da ima još, da nisam ni na polovini i da vreme leti. Sasvim sigurno je da ćemo uvek imati šta da radimo u ovom svetu beskrajnih mogućnosti – kako za rad, tako i za zabavu.

Nekada je teško pronaći u sebi taj osećaja mira i stabilnosti, veru da je sve okej, na pravom smo putu, sve što nam treba i što nam sleduje stiže u pravo vreme. Za to mogu koristiti ove vežbice, koje se trudim da primenjujem što više:

 1. Izdizajniraj svoj dan unapred. Osmisli kako želiš da se osećaš kada ustaneš, dok se spremaš za odlazak na posao, dok putuješ… svaku aktivnost osmisli tako da ti daje mir, radost, polet, entuzijazam, stabilnost, prisutnost.
 2. Nove aktivnosti koje ti pristignu preispitaj da li su hitne i bitne. Zastani i daj sebi vreme da im dodeliš vreme u svom kalendaru. Osim ako ne radis u hitnoj sluzbi nista nije toliko hitno da mora odmah.
 3. Umesto ‘to do’ liste, ubacuj sve sto zelis u kalendar. Oslobodi svoj mozak od razmisljanja o temi – neka razmislja kada dodje vreme aktivno. Do tada podsvest svakako radi svoje.
 4. Zadaj svojoj posvesti teme i pitanja na koja zelis da dobijes podrsku i odgovore. Zapitaj se: Kako bi bilo da se ovo realizuje na baš prijatan i poletan način?
 5. Uradi prvu stvar sa liste prioriteta. Uvek. 
 6. Primeti da li nešto prokrastriniraš iz osećaja straha ili te osećaj vodi do najboljeg rešenja. Ako je strah, pogledaj u oči i upoznaj se sa njim. Ako je osećaj, prepusti se da te vodi. I veruj procesu.
 7. Da bismo bili u balansu, važno je da odredimo vreme za posao, ljubav i odnose sa drugim ljudima, negu i brigu o sebi i svom mentalnom i fizičkom zdravlju kao i aktivnosti koje radimo iz puke radosti i zabave – koje nam ne donose neku posebnu ‘korist’ osim što su nam zabavne. 
 8. Bolje je završeno nego savršeno. Budite nežni prema sebi, dajte sebi vreme za odredjene aktivnosti i budite spremni da i nesavršeno pustite da ide.
 9. Aktivnosti radite jer to želite. Izbacite iz rečnila moram, treba jer sve što radimo imamo pravo da izaberemo. Reči kao što su moram – stavljaju nas u poziciju žrtve a to nije stanovište odakle treba da polazimo.
 10. Znajte da je dobra organizacija vremena veština, baš kao i sve drugo. Cilj neka vam bude da budete bolji nego juče. Zato obratite pažnju na to gde ste danas, primetite pomak i proslavite ga. Drugi ljudi mogu da nam budu samo inspiracija da se razvijamo i od njih treba da pronadjemo način da naučimo. Uporedjivanje samo stvara frustraciju a svakako smo potpuno različiti kao osobe.
 11. Znajte da cilj nije biti 100% efikasan i produktivan. Mi nismo stvoreni da budemo roboti, već ljudi. Suština je dati najbolje od sebe svakog dana, uživati u procesu i to je dovoljno za sopstveni uspeh. 
 12. Ako želite više o ovoj temi da pročitate, preporučujem sjajnog Brajana Trejsija i knjigu ‘Pojedi tu žabu’ kao i vodič za ispunjen dan na blogu. 

Budite nežni prema sebi – uvodite jednu po jednu, one koje vam imaju smisla i za koje je došlo vreme.

Ako znate ljude kojima je dobra organizacija vremena izazov, pošaljite im tekst i pružite im podršku u kreiranju dobrih navika.

Podelite i vaše predloge u komentarima, radujem se da još nešto novo naučim.

5