Pre par dana sam bila inspirisana Geri Vijevom objavom o ljudima koji se žale na roditelje koji ih izdržavaju, a imaju preko 22 godine, pa sam dobila divna, inspirativna iskustva mladih ljudi koji su kao i ja počeli da rade rano. Pošto znam da sa svojih 16 godina nisam znala odakle da krenem i kako da nađem prvi posao, rešila sam da podelim svoje poslovno iskustvo iz srednje škole i sa fakulteta. Na dnu teksta ostaviću i par linkova kako možete da krenete sa pronalaženjem prvog posla.

 

ZAŠTO SAM IZABRALA POSAO KADA SAM MOGLA DA BLEJIM U KRAJU?

Oduvek mi je bilo važno da imam lagodan život i nisam se zadovoljavala maminim i tatinim mogućnostima za džeparac. Sviđale su mi se najskuplje patike i telefon, volela sam da idem na sve ekskurzije, da izlazim svakog petka i subote, što je bilo nemoguće za moje roditelje da mi pruže. Shvatila sam da ću morati da preuzmem inicijativu ako želim da imam sve što mi se sviđa. Tako sam počela u srednjoj školi da organizujem žurke – prvo u tadašnjem Roksiju, pa u Van Helsingu (mestima koja danas ili ne postoje ili su promenila nazive koje ne znam više). Spajala sam lepo sa korisnim – svakako volim da izlazim, trebalo je samo razglasiti prema društvu iz škole, kraja i pozvati ih, a onda se i dobro provesti. Svima lepo.

KAKO JE IŠLO PRONALAŽENJE PRVOG POSLA U DOBA BEZ INTERNETA?

Moj prvi posao je bio konobarisanje na Adi. Čula sam od starijeg druga da u toku leta traže ispomoć u kafićima pa sam se sa najboljom drugaricom uputila prema Makiškoj strani i krenula redom, ulazila u svaki kafić i pitala da li traže nove ljude. U Red Shoes-u nije bilo važno koliko imamo iskustva i dobile smo priliku da radimo.

Izazovi?

Nije bilo lako ići pešaka svakog dana do pola Ade, a ni čekati bus 91 i 92 koji idu na sat vremena po suncu. Nama to nije smetalo, već smo sa osmehom dolazile u 9 ujutru, ja iz Vinče, a ona iz Jerkovića. Putovala sam sat i po vremena da bih brisala pod i stolove svakog jutra do 10h, a onda počela da služim prvu kafu. Satnica nam je bila 90 dinara. Svakog dana se upisivalo u svesku kada si došao i otišao, a prosečno smo radile 10 sati. Jednom nam je smena trajala skoro 22 sata, sa pauzom za dremku od 2 sata na garnituri. Tada sam sve živo izgrešila i završila bez bakšiša. Bila sam tužna, ali sam naučila lekciju da je odmor jednako važan kao i rad. Imala sam svesku kod kuće u kojoj sam upisivala koliko sam sati radila i koliki mi je bio bakšiš. Prve godine smo radile samo dnevne smene, a druge smo shvatile da je uveče bolji bakšiš i manja vrućina, pa smo se prebacile na popodnevne. Sećam se svojih dolazaka kući u 7 ujutru, kada sam prepričavala dogodovštine sa smene mami koja se spremala za posao. I tada sam joj bila zahvalna da me pušta tako malu da radim ono što želim.

Benefiti?

Sećam se da sam nakon mesec dana zaradila 500 evra. Zamislite sada klinku od 17 godina koja je imala ovoliki džeparac da potroši pred more. Toliko sam sebi bila važna i ponosna. Vrednost ovog iskustva je bila što sam poznala sam gomilu ljudi, naučila kako da komuniciram sa kim, stekla iskustvo vođenje brige o novcu, dnevnom pazaru i što je najvažnije meni bilo – osećala sam se slobodno i samostalno. I dan danas kada gledam na ovo iskustvo, sećam ga se sa velikim osmehom i puno ljubavi. To su bila dva leta kada sam osećala da odrastam.

POSAO NA FAKSU?

Nakon toga, krenula sam da radim promocije. Raspitivala sam se kod koga sam stigla kako do ovih poslića, da bih na Adi upoznala devojku iz agencije. Moja prva promocija bila je za Extreme Intimo. Putovale smo u neki grad, ne sećam se ni koji i dobila sam majice na poklon. Sećam se da su nam promo lideri spakovali Smoki i hranu za put. Bilo nam je predivno. Najduže sam se zadržala u Communisu gde sam bila stalni deo postavke za Heineken. I dan danas kada čujem Kikija Lesandrića setim se Beer Festa na kojem sam radila 5 noći. Opet nova poznanstva, iskustvo rada i sa pijanima i dosadnima, ali uz dobar tim i profesionalan pristup nikada nisam imala problema.

Izazov?

Na promocijama isplate su kasnile po 2 meseca.

Benefiti?

Svako iskustvo je vredno i donosi razvoj različitih veština i sposobnosti. Kroz promocije sam se učila prodaji, boljoj proceni ljudi, pristupu i snalaženju u neugodnim situacijama.

POSAO U RED BULLU?

Čula sam za posao preko devojke sa kojom sam radila ranije promocije i oduševila se slatkim Minijem sa limenkom na krovu. Toliko sam želela da budem deo Red Bull tima. Više puta sam je pitala ali nisu tražili nove ljude. Onda je koleginica na fakultetu ispričala svoje iskustvo prvog intervjua za posao i ja sam znatiželjno prišla nakon vežbi da je pitam gde je počela da radi. Kada mi je rekla Red Bull i da misli da traže još devojaka, oči su mi zasijale. Otišla sam na sajt i u kontakt formi (polje gde možeš da pošalješ upit ili postaviš pitanje) ispisala svoju kratku biografiju i pitala da li mogu da mi pošalju mail da im prosledim svoj CV. Kako sam samo bila srećna kada su mi odgovorili i pozvali me na intervju. I dan danas se smejem kada se setim svoje slike u CV-ju, gde se vidi cela figura ispred terase na moru. Sva sreća, odgovarao im je moj tip ličnosti i dobila sam priliku da postanem deo Wings tima.

Izazovi?

Nije mi bio dovoljan posao kao džeparac, pa sam iskoristila svoje štreberske sposobnosti i održala prosek 9,7 u toku četiri godine studija i prijavila se za sve moguće stipendije. Već na fakultetu sam zarađivala više od svoje mame i sebi priuštila sve što sam želela.

To sve je podrazumevalo ozbiljnu organizaciju vremena i obaveza, faks od 8-14h, posao od 14-20h, a onda debatu od 20-22h. Svakog dana sam bila van kuće preko 15h, angažovana na različitim aktivnostima. Pored toga sam imala i dečka, drugarice i vikendom izlazila. I da, sve se može kada se hoće.

Benefiti?

Kao deo Wings tima stekla sam iskustvo u organizaciji vremena, planiranju, izveštavanju, preuzimanju odgovornosti, vožnji i timskom radu. Stekla sam prijatelje za ceo život, bila deo dešavanja koja inače ne bih imala priliku da posetim, naučila sam da držim i najmanje ulice Beograda na dlanu. Više o poslu možeš da saznaš OVDE.

Slanje CV-ja i inicijativa me je dovela do toga da sam danas deo kompanije već 7 godina.

ŠTA DALJE?

Dragi moji mladi drugari, nadam se da ćete iskoristiti ovih mojih par redova kao inspiraciju da svoje školske dane iskoristite na što kvalitetniji način –  da sebe razvijete i unapredite na različitim poljima, steknete nova poznanstva, bolje upoznate sebe i poklonite sebi dane pune zabave i učenja.

Kako da u par koraka dođeš do zaključka da si car i da si postao ‘sam svoj gazda’:

 1. Razmisli šta bi voleo/la da radiš – ideje za početak:
  1. Konobar/šanker, promoter, operater u call centru, prodavac u butiku, igraonica, rad na deklarisanju robe
  2. Bejbisiting
  3. Razvodnica u pozorištu
  4. Volonter na sportskim takmičenjima
  5. Host u Hub-ovima (npr. Impact Hub, StartIt, Gnezdo)
  6. Pomoćni radnici na građevini, selidbe i sl.
 2. Poseti i učlani se u par omladinskih zadruga:
  1. Tragač
  2. S Servis
  3. Bulevar (prijavljivala sam se više puta, ali me nikada nisu pozvali)
 3. Poseti sajtove za zapošljavanje:
  1. HaloOglasi
  2. Infostud – najveća bazu poslova,
  3. UradiZaradi – poslići poput šetanja kuca, sređivanja kuće, spremanja ručka, peglanja i slično.

Marija R. je podelila na Instagramu: Ja volim konkretne posliće, nisam osoba za kafiće, butke, promocije. Poslove sam nalazila brzo. Za 10 dana sam našla posao u banci preko S Servisa, preko Infostuda sam našla posao u Ateljeu, a preko Tragača u Generaliju. Ono što mi je bitno je da mi nigde plata nije kasnila. Preko HaloOglasa sam našla posao u privatnom vrtiću gde je moja uloga bila da rasklonim prostor posle dece. Za 3h sam dobijala super platu!

 1. Razglasi maminim i tatinim prijateljima, kolegama, braći, sestrama da bi volela da radiš. Mnogo je lakše preko preporuke. To nije isto što i preko veze.
 2. Napraviš svoj CV. Lepo uputstvo kako da to uradiš imaš:
  1. Kod Jovane na linku OVDE
  2. Generator na: http://www.cv.rs/
 3. Pošalji na par mail adresa koje nađeš i ne odustaj!
Pričaj o svojim željama i snovima sa drugim ljudima – nikada ne znaš koja osoba će te odvesti do prvog posla.

PRVI POSAO U INOSTRANSTVU

AuPair World o kojem je Nina Š. rekla:

Toplo preporučujem tokom studija da se ode u inostranstvo na kraći period kao babysitting razmena. Jako dobro za jezik, kulturu, odrastanje i iskustvo!

Online English teacher o kojem je Katalina rekla:

Usavršavaš engleski i imaš mogućnost da biraš radno vreme, tako da ima vremena za učenje! Ja se dugo bavim time i sada radim za baš dobru školicu, koja odlično plaća. Dobro je učlaniti se u grupe: Online teachers Balkan, Itutor teacher Balkan. Postoji i na Infostudu aktivan oglas. Itutor, Topica Native i Native Camp.

Freelance sajtovi (UpWork, Guru, Freelancer) gde možeš da se prijaviš za dizajniranje, programiranje, pisanje i prevođenje.

 

Važno je da kreneš od nečega i da menjaš ukoliko ti se ne sviđa. Imaš bezbroj mogućnosti i tvoje je samo da nađeš ono što će biti pravo za tebe. Srećno i da lepo potrošiš svoj prvi džeparac!

 

 

14