Ukoliko ste pravi hedonista i ljubitelj vina, ne morate ići u Italiju ili Francusku da biste popili dobru čašu vina i zabavili se. Sasvim je dovoljno da okupite dobro društvo, ponesete lepo raspoloženje, stavite ranac na leđa i krenete u istraživanje Srbije i naših puteva vina.

Mnogobrojne su tradicionalne, porodične vinarije, kao i one novijeg kova putem cele Srbije – Fruška Gora, Šumadija, Zapadna Srbija… Naravno ne mogu se sve obići za jedan vikend ?

KROZ SRBIJU PUTEVIMA VINA

Ovog puta, odlučila sam da podelim iskustvo i utiske sa jednog  svog „vinskog putovanja“.  Okupila sam svoju omiljenu ekipu, i krenuli smo put Jagodine i sela Lozovik. Lozovik je i svoje ime dobilo po vinovoj lozi, jer postoji pretpostavka da se i u I veku nove ere ovde gajila vinova loza.

Do skoro se  jagodinski kraj nije toliko spominjao po vinima, što se u poslednje vreme promenilo. Na ovom području preko 100 ha zauzimaju vinogradi tri srpske vinarije: vinarije TemeT, gazdinstva Cilić i Jagodinske vinarije.

Na samo sat i četrdeset pet minuta vožnje od glavnog grada smeštena je vinarija TemeT. Vinarija je relativno nova, postoji od 2010.godine, ali se može pohvaliti jako kvalitetnim vinima. Kako oni kažu „poenta je u tradiciji koju naša zemlja nosi, a vinarija prati duh novog doba u kome je nastala“.

U vinariju smo stigli u jutarnjim časovima, gde su nas domaćini dočekali ljubazno i srdačno. Raskomotili smo se u divnom dvorištu vinarije sa savršenim pogledom na „Temetov breg“.

TemeT – ov breg

Nakon jedne čase dobrodošlice hladnog Pinot grigio-a uputili smo se u obilazak vinograda, podruma i samog objekta vinarije. Velika osunčanost, provetrenost i dobar kvalitet zemljišta omogućili su zasad čak deset sorti grožđa: pinot grigio,  chardonnay, pinot noir, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, tamjanika, smederevka, prokupac i morava.

Kroz vinograde smo prošli i uz čašu dobre kupaže belog vina „Tri morave“ saslušali smo priču domaćina o zasadima, gajenju grožđa, prvim orezivanjima i berbi. Iz vinograda smo nastavili putem procesa pravljenja vina i došli do mesta u vinariji gde se radi ručna selekcija grožđa, ceđenje soka, presovanje… Obzirom da nije bilo vreme za ovaj deo procesa, bili smo u mogućnosti samo da vidimo ogromne, masivne mašine koje se koriste, i da kroz bogatu i detaljnu priču domaćina zamislimo ceo proces.

Posle kraćeg odmora i uživanja u pogledu na osunčane vinograde, prešli smo u podrum gde se nalazi preko 200 barik burića zapremine 225l od srpske, francuske i američke hrastovine u kojima odležava vino za naredne sezone, tj.barikira se.

Miris podruma, drveta i vina budi apsolutno sva čula. Na zidovima se mogu videti slike Mome Kapora, što daje dodatnu eleganciju i fenomenalan utisak.

Naravno, i u podrumu koji ima i deo za degustaciju, nastavlja se sa probanjem dobrih vina, ovog puta rose i polako se prelazi na crvena.

Podrum vinarije TemeT

Nakon obilaska, na prostranoj terasi moderno opremljene zgrade vinarije sa pogledom na bazen ručali smo uz premium klasu crvenog barikiranog vina „Ergo“. Ostatak dana smo proveli u dvorištu, na predivnom travnjaku, sunčajući se, sabirajući utiske i utvrđujući novostečeno znanje o vinima.

DA LI STE ZNALI?

  • Etikete na flašama TemeT vina se prave od recikliranog papira i lepe ručno, a na njima je Brajevom azbukom napisan tekst za slepe
  • Prvo barikirano rose vino je ova vinarija napravila leta 2016. godine – „Ergo“ rose
  • TemeT ima i svoj „penušavac“, koji se dobija tradicionalnom metodom, takozvana „šampanj metoda“, tako što se flaše ručno okreću u smeru kazaljke na satu svaki dan za 1/8 kruga. Boce su pod velikim pritiskom, te se ovom procesu prilazi sa dodatnom opreznošću i pažnjom kako bi sve proteklo u najboljem redu
Tradicionalna metoda pravljenja penušavca

Photo: Alex Dmitrović

Marija Glišić je gostujući bloger specijalizovan za temu vina i autor teksta.

Pratite njene Vinske priče na Instagramu.
9