Dok hvatamo zalet za Novu godinu, donosimo odluke, kreiramo planove – pravo je vreme da u svoj kalendar utefterimo THE destinacije za posetiti u naredna 4 godišnja doba. Za vas ovog puta biramo putovanja različitih budžeta, od 100 do 1.500 eur.

Do 100eur:

SRBIJA ima preko 400 vinarija, od čega se samo na Fruškoj gori nalazi više od 60. Pored toga što se bave proizvodnjom, veliki broj vinarija pruža gostima različite dodatne sadržaje – od škole vina, preko degustacije, do noćenja, ukusnih obroka i vikend boravka. Zanimljivo je da na teritoriji Srbije rastu dve sorte vinove loze koje se ne mogu naći u drugim zemljama – prokupac i tamjanika. S obziron da se do vinarija najčešće dolazi kolima, pred put je dobro proveriti svoju koncentraciju i brzinu reagovanja ovde.

Do 300eur:

SLOVENIJA, zemlja iz susedstva koja svojom lepotom očarava. Za četiri dana boravka, može se stići od mora do planina i uživati u sadržajima poput jahanja konja na Bohinjskom jezeru, kremšnitama na obali Bleda, upijanje pogleda na Jadran sa zidina Pirana. Zelenci, izvor reke Save, su vrlo specifični po kristalno plavoj boji vode u kojoj se ogledaju Julijanski Alpi. Celu rutu kako obići pola Slovenije u 4 dana pogledajte ovde

Do 500eur:

IZRAEL,

Wizzair iz Temišvara nudi Tel Aviv po veoma povoljnim ponudama, za Izrael iz Rumunije možete odleteti i za 50-ak evra ako dobro isplanirate termin i put! Dalje je sve na vama, obavezno ponesite dolare kao bolju valutu za konvertovanje u izraelske šekele, i pripremite se za malo više cene u Tel Avivu, u odnosu na Jerusalim. 
Tel Aviv odaje megalomanski, kalifornijski utisak, od severnog kraja grada i dokova obavezno krenite u dugu šetnju po plaži, na pola puta obavezno skoknite do Karmel Marketa, pijace koja će vas opiti svim mirisima začina i hrane orijenta, probajte šakšuku, a ljubitelji piva ne bi smeli da propuste BeerBazar. Ovaj lokal ima dobru ponudu i za gurmane, ali i odličan izbor domaćih izraelskih piva, gde nećete mnogo morati da se premišljate – nudi vam se izbor 10 besplatnih malih testera piva, posle probanja možete izabrati i naručiti ono koje vam se najviše svidelo. 
U nastavku šetnje nemojte propustiti odlazak do Džafe, a potom je na vama sve ostalo kao na dlanu. Izrael je mala zemlja i svuda se može stići za sat-dva. Lako se dolazi do Haife, Nazareta, Mrtvog mora i naročito Jerusalima, koji će ostaviti žestok utisak i na ljude koji ne dolaze iz religijskih pobuda. Kulturološki, istorijski, ulaskom u Stari grad ući ćete u vremeplov svih religija i nacija, skoknite i do manastira koji je u Starom gradu podigao kralj Milutin, obiđite i arapski deo grada, odakle u Vitlejem možete otići autobusom za samo 6 šekela (1.5 evra)! 
Takođe, Wizzair nudi letove sredinom nedelje i u subotu. Ako možete, izaberite prvu opciju jer druga podrazumeva malo skuplji transfer do grada na Šabat, dan kada se radi manjim intenzitetom u Izraelu.

Do 1.000eur:

ISLAND. U potrazi za Aurorom Borealis, fjordovima i nesvakidašnjim prirodnim lepotama u 2019. krenite put najsevernijeg glavnog grada na svetu – Rejkjavika, do kojeg vas vodi WizzAir iz Beča za 50evra. Prednost boravka na Islandu u toku leta je uživanje u prirodi i kratkim rukavima. U zimskim mesecima potraga sa čarobnom plavičastom svetlošću – Aurorom Borealis, razlog je da se veliki broj putnika iz celog sveta upušta u avanturu. Kako spada u jednu od najređe naseljenih zemalja na svetu, pruža puno mogućnosti da se uživa u prirodi bez ljudi ako se izađe iz glavnog grada. Zapadni fjordovi su od jedna od mesta koje ostavljaju bez daha a koje poseti samo 10% turista Islanda. Više o Zlatnom krugu Islanda pročitajte ovde

Do 1.500eur:

NEPAL, za trenutak kada želite da izujete cipele komfora i krenete put uzbuđenja, prihvatanja različitosti i osvajanja vrhova Himalaja. Iako se u Nepalu nalazi 8 od 14 vrhova preko 6.000 metara, trek do Anapurna baznog kampa spada u trekove koje svaka fizički aktivna osoba može završiti u periodu od 9 dana. Nije potrebna nikakva specijalna oprema, osim dubokih cipela i toplije garderobe koja se može nabaviti po sletanju u glavni grad Katmandu. Šta se zbiva u glavi u toku 9 dana pešačenja i koliko je to fizički i emotivno zahtevno pogledaj u beleškama iz dnevnika.

5