Na izletištu Grze sam bila prvi put pre 3 godine i to slučajno, tražeći prirodu za uživanje u okolini vinarije Temet. Grza je zvučala kao sjajna ideja za vikend u Srbiji – po preporukama Jagodinaca.

Još tada, oduševila sam se mestom gde izvire reka i tim drečavo nijansama zelene boje koje izgledaju kao da su prošle kroz neke silne filtere. Ali ne, ovde priroda ima stvarno te boje.

Izletište Grza
Pogled na jezero Grze

Čitav kraj je bogat pešačkim stazama i za vikend putovanje po Srbiji vam preporučujem dve prelepe rute:


Dan 1. Vrelo Grze i obližnja dva vidikovca.

Parkirajte/prepešačite do planinarskog doma Đorđe Živković koji je na ulazu u izletište na Grzi. Ovde krenite puteljkom levo (umesto pravo). Prođite preko mostića sa desne strane i stići ćete do poljane sa puuuuno cveća i trave. U desnom uglu, videćete putokaz za vidikovac 1&2 i odavde krenite na turu.

Most Grza
Mostić na putu do livade odakle kreće pešačka ruta

Do istih vidikovaca se može stići i sa glavnog puta, ali meni je bolje da tura počne na livadi a završi se na izletištu (koje je apsolutni dragulj i najlepši deo).

Preporuke:

  • Pošto je deo staze u kamenju i ponegde strm, preporučujem dublje patike za hiking, ili u nedostatku istih patike sa kramponima za trčanje. Najbolje neke koje čuvaju zglobove.
  • Kako bi vam bilo lakše da se penjete i spuštate uzbrdo, koristite štap koji smanjuje opterećenje na zglobove. Poželjno je da visina bude malo iznad kukova i koristite ga tako što noga koja zakorači bude suprotna strana od ruke sa štapom (leva ruka i štap – desna noga).
  • Poneti flašu vode i hidrirati se redovno, na pola sata po gutljaj, dva koliko vam treba. Kada osetite da ste žedni, već ste dehidrirali.

GRZA: VIDIKOVAC 1 & 2

Uskom stazicom kroz šumu ima da se penje nekih 10-ak minuta do prvog vidikovca sa kog se vide dva mala jezera Grze. Od vidikovaca, meni je lepša bila šetnja kroz šumu pa ovo preporučujem kao jednu zanimljivu avanturu.

Vidikovac Grza
Pogled sa vidikovca 1 na Grzi

Od vidikovca 1, do vidikovca 2 ima još 10-ak minuta šetnje kroz šumicu. Na pola puta, doći ćete na račvanje gde vam je pravo vidikovac, a desno se spušta nizbrdo ka izvoru Grze. Ovuda ćete se spuštati nazad.

Vidikovac Grza
Pogled sa vidikovca 2 na Grzi

U proleće, poglede mame različite nijanse malih cvetića – od žutih, do ljubičastih. Na drugom vidikovcu napravite pauzu i pojedite voćku, popijte vodu 🙂 Hidratacija pre svega!

IZVOR ISPOD BUKVE I VRELO GRZE

Vodopad na Grzi

Prilikom spuštanja pratite putokaze i doći ćete do izvora ispod bukve, zatim i do vrela Grze.

Vrelo Grze

Ovo je mesto gde možete napraviti duži predah, raspaliti roštilj i uživati u šuštanju vode.

Ideja za vikend u Srbiji
Pogled na vrelo Grze

Toliko je lepo da se tu može provesti ceo dan i preporučujem da ponesete ćebiće i napravite piknik ako neki od mnogobrojnih stolova ne bude slobodan. Pa čak i tad, nakon obroka merak je opružiti se i malko dremnuti.

Ideja za vikend u Srbiji
Izletište Grza
Pogled na Grzu

Ako dolazite kolima, prvo na šta ćete naići je veliko jezero Grze oivileno šumom čiji se odsjaj u svako doba dana vidi u kristalno čistoj vodi. Vikendom može biti gužva, pa kao alternativa manjem jezeru – možete se oko većeg jezera smestiti sa svojim ćebetom.


DAN 2 – PLANINARSKI DOM – VIS (873M) – PLANINARSKI DOM

Pogled na bukovu šumu kroz koju se šeta na ovoj turi

Kod planinarskog doma je ucrtano ukupno 5 staza. Jedna od njih je do Visa, jednog od bližih vrhova. Preko livada, sa pogledom na brdo Kozji rog, pa zatim kroz bukovu, a onda i gustu četinarsku šumu, uz mirise sremuša, jorgovana i borova, stiže se do stenovitog dela gde je na 873m vrh Vis.

Ideja za vikend u Srbiji
Pogled sa vrha Vis na Rtanj

Ovo je mesto na kom vredi stati, upiti pogled i duboko udahnuti. Pogled na Rtanj sa jedne i Kopaonik sa druge strane ostavlja bez daha.

Na ovom prostranstvu u sred planina, čovek se priseti koliko je mali deo savršeno uređenog sistema planete Zemlje.

Do vrha po naznakama treba 2:50, nama je sa foto-pauzama u laganoj šetnji trebalo 3h.

  • Livada Kozji rog
  • Livada Kozji rog
Južni Kučaj
Četinarska šuma kroz koju se prolazi na turi do Visa

Preporuke su iste kao gore navedene: duboke cipele/patike sa kramponima, štap za lupkanje po stenama u kojima žive između ostalog i zmije, kao i voda i užina.

Ideja za vikend u Srbiji

Neke od najboljih avantura sa ovog izleta opisala sam na svom Instagramu:

Još ideja za vikend u Srbiji sam podelila u tekstovima:

9