Vision board je vizuelna predstava života koji želiš da imaš i vodiš. On može biti napravljen za jednu godinu, pet godina ili ceo život. Može biti na hameru, tabli, samo u slikama, sa tekstom – svako ga pravi na način koji mu odgovara a sve sa ciljem da se kristališu ciljevi i budućnost koju osoba želi da ima, kao i da se obezbedi dugoročna motivacija da se sve željeno i ostvari.

Prijavi se za sledeću radionicu Kreiranja vision board-a OVDE.

Otkud to da pravim vision board?

Već godinama izučavam tehnike vizuelizacije, čitam o ljudskom mozgu, psihi, šablonima razmišljanja i kroz različite edukacije na kojima sam bila (NLP Practitioner, Svrha, Reiki) sam došla u kontakt sa temom zamišljanja i stavljanja ispred sebe slika koje simbolišu budućnost i kao jedan od najkorisnijih alata da ostvarim sve što želim pokazao se vision board.

Vision board volim jer mi daje priliku da na jednom mestu jasno vidim šta je to što želim, koji su ciljevi ka kojima težim i olakšava mi na dnevnom nivou donošenje odluka o prioritetima. Često mi se dešava da me društvo, društvene mreže ili porodica pozivaju na aktivnosti koje mi nisu bitne – ali iz želje da budem svuda prisutna, da provedem vreme sa ljudima jer treba, često zanemarim ono što mi istinski pričinjava zadovoljstvo.

Kada ispred sebe imam slike budućnosti koju želim, lakše mi je da kažem NE i zadržim motivaciju prema svojim ciljevima. Unazad 5 godina kreiram svoj vision board i do sada se najveći broj postavljenih ciljeva ostvario – često mnogo brže nego što sam to inicijalno zamišljala.

U čemu je trik?

Pored toga što verujem u zakon privlačenja i moć pozitivnog razmišljanja, verujem i da je važno da znamo i precizno definišemo svoje prioritete i želje. Kada ne znamo šta želimo, ne možemo tamo ni da stignemo.

If you don’t know where are you going, any road can take you there.

Alisa u zemlji čuda

Volela bih da i tebi pomognem u kreiranju vision board-a i u nastavku delim ono što primenjujem svaki put kada pravim svoj.

Vision board

ŠTA JE POTREBNO ZA KREIRANJE VISION BOARDA?

Da bi se napravio vision board potrebna je:

DO VISION BOARD-A U 7 KORAKA

 1. Pripremi kreativnu, radnu atmosferu. Pusti omiljenu muziku, raščisti sobu, izvuci stare časopise i tablu od plute. Ovo je vreme za tebe i tvoju dušu. Podesi sve za uživanje!
 2. Kako bi mogla da čuješ svoje želje i maštaš – važno je da budeš prisutna. Prirodno stanje mozga je da planira i pokušava da kontroliše svaki korak. Najčešće prevrće događaje od pre par dana, neprijatne situacije, planira sutra, naredni mesec, u strahu je kako će sve stići. Za smirivanje misli i svesnost sadašnjeg trenutka, možeš pustiti meditaciju od 10-ak minuta (ja koristim aplikaciju Calm) ili samo zažmuriti i koncentrisati se na disanje. Možeš upaliti sveće, pustiti laganu muziku – radi ono što ti prija i smiruje te.
 3. Razmisli i zapiši svoje ciljeve u dole navedenim poljima.
  • Ljubav
  • Dom
  • Karijera/Posao
  • Novac
  • Lični razvoj
  • Zdravlje
  • Društveni život
  • Slobodno vreme/Hobiji

Vizija budućnosti treba da bude inspirativna, magična, da izaziva uzbuđenje, radost i pozitivno komešanje u stomaku. Možeš napraviti listu taksativno (jahanje, plivanje sa delfinima, kampovanje) ili u rečenicama.

Vision board

4. Listaj časopise i iseci slike koje te asociraju na tvoje želje. Nije neophodno da fotografija bude 100% ista – ali neka bude približna reprezentacija tvojih želja.

Ukoliko imaš neke slike sa Instagrama/Pinteresta koje obožavaš i koje su ti asocijacija na to što želiš – možeš da ih odštampaš unapred u bilo kojoj foto radnji. Ako želiš da ih naručiš online – to možeš OVDE.  

5. Kada imaš popisane želje i sličice – kreni da ih slažeš po tabli od plute. Verovatno će se desiti da ne može sve da ti stane, pa budi slobodna da papiriće saviješ ili da preko njih staviš slike. Važno je da su tu – i kao takve će da rade 🙂

Složi sličice i poruke kako ti se sviđa

6. Tablu odloži na mesto koje ti odgovara. Meni je često stajala pored kreveta, nekad na stolu, a nekad i u nekom zabačenom kutku. Bilo bi super da ti bude u vidokrugu i da što češće obratiš pažnju na ono što si napisala i svoje fotke – kako će ti to dati potreban fokus nesvesnog dela mozga na lepe stvari u budućnosti koje ti dolaze i motivaciju da se pokreneš prema svemu što želiš.

7. Primeti posle mesec dana šta se od svega navedenog ostvaruje – i javi mi! Jedva čekam da čujem kako tvoje želje dobijaju krila i postaju stvarnost. Čvrsto verujem u to da postoji velika moć naših misli i svega što zapišemo da želimo.

Na radionici koju sam organizovala, najčešće su se učesnice mučile oko načina definisanja ciljeva. Važno je da ne koristimo negaciju – jer mozak ne registruje reč NE. (Kada ti kažem nemoj da zamišljaš veeeeelikog roze slona – ti ga ne zamišljaš, jel da?)

Prijavi se za sledeću radionicu Kreiranja vision board-a OVDE.

PRIMERI DEFINISANIH CILJEVA SLEDE

Ljubav: Imam skladan partnerski odnos, pun ljubavi i razumevanja u kom se osećam sigurno i slobodno. Moj partner je slobodan, pozitivnog duha, pametan, svestran, zna da me nasmeje i uteši, prijatelj i ljubavnik…

Dom: Živim u kući u prirodi, neposredno u blizini vode i šume, moderno, minimalistički uređen, svetao, u bež i belim tonovima. Imam divnu baštu punu cveća, sa ležaljkama i ljuljaškama. Blizu sam grada ali ne živim u njemu.

Posao: Imam posao koji mi omogućava da putujem po svetu, kreiram inspirativan sadržaj i edukujem ljude o različitim avanturama, iskustvima i promenama koje putovanja donose. Radim sa kreativnim i strastvenim ljudima, koji vole svoj posao. Posećujem konferencije i edukacije na kojima mi je učešće plaćeno.

Novac: Novac mi dolazi iz različitih izvora, osećam se materijalno sigurno i obezbeđeno i svakog meseca zarađujem XXeur. Imam dovoljno za sve što želim i ostaje mi dovoljno da mogu da pomognem deci koja imaju manje.

Lični razvoj: Naučila sam da jašem konja. Idem kod terapeuta/kouča dva puta mesečno.

Zdravlje: Treniram 3 puta nedeljno trčanje, jogu i ples – osećam se snažno i izbalansirano. Imam redovne, zdrave obroke (salate, žitarice, voće, povrće) i osećam se fit i vitko. Kosa mi raste kao iz vode, negovana je, gusta i sjajna.

Društveni život: Moji prijatelji su podrška i oslonac na koje uvek mogu da računam. Moja porodica je moje utočište i sigurna zona. Viđam se sa ljudima koji me pune energijom, inspirišu i sa kojima mogu da vodim duboke razgovore. Provodimo vreme u prirodi, sportskim i zabavnim aktivnostima (karte, asocijacije, karaoke, ples).

Slobodno vreme/Hobiji: Družim se sa decom i bavim se fotografijom, pisanjem i snimanjem. Putujem po svetu i uživam istražujući različite kulture. Svake godine posetim 5+ novih zemalja. Posetila sam sva svetska čuda i 70+ zemalja širom sveta. Plivala sam sa delfinima, probala paragliding, spavala u iglou, popela se na Kilimandžaro, šetala pored pingvina, gledala veliku seobu divljih životinja na safariju u Africi, videla sam polarnu svetlost – Auroru Borealis.

Od pravljenja vision boarda napraviti druženje sa drugaricama

PROBLEMI I SAVETI

Najteže mi je uvek da raščistim sa sobom šta tačno želim i da to prenesem na papir. Čini mi se da imam milion želja, a onda kada krenem da pišem – ne mogu da izlistam ni 30.

Savet: Daj sebi vremena da razmisliš i da ti se slegnu želje. Možeš uvek da dopisuješ nove. Kreiranje budućnosti je proces koji nikada ne prestaje. Videćeš da će se neke stvari vrlo brzo ostvariti i da ćeš morati da dodaješ nove. Svoje ciljeve prenesi na papir u formi afirmativnog, željenog stanja koje komuniciraš kao da ga imaš već sada.

Časopisi kao inspiracija

Dešavalo mi se da mislim da želim stan u gradu, pa onda vidim da sam se zalepila za slike kuće u prirodi.

Savet: Obrati pažnju na natpise i fotografije koje ti zapadnu za oko. U tekstovima i fotografijama koje prve primetiš se kriju intuitivne poruke koje tvoj nesvesni deo mozga želi da primiš.

Moje iskustvo je pokazalo da se sve sa vision borda kad-tad ostvari.

Savet: Pazi kako formulišeš to što želiš. Jelena je na prethodnoj radionici vision borda podelila kako je stavila fotografiju muškarca sa tetovažama kao asocijaciju za svog partnera. Nakon nekog vremena, stvarno je pronašla dečka koji je imao tetovažu na istom mestu kao i taj na slici.

Ništa se ne podrazumeva: Budi što preciznija u definisanju svojih želja!

Mariji se desilo da popiše sve super osobine koje njen partner treba da ima – osim toga da treba da bude singl. Znači – jasno i precizno. Da živimo u istom gradu, da je singl, da ima između 30 i 40 godina…

Želim ti uživanje u ovom divnom procesu i srećno pravljenje vision boarda!

Ako ti je teško da sama sedneš da praviš vision board, prijavi se za sledeću radionicu Kreiranja vision board-a OVDE. U društvu je sve lakše. Možeš uvek pozvati svoje drugarice i iskoristiti radionicu za kreativno druženje.

Možda će te zanimati i predlozi: KAKO SE MOTIVISATI I POKRENUTI PREMA SVOJIM CILJEVIMA?

15